IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИК ще приеме паралено заявленията за изборите на двете крила на ДПС

Заявленията и на ДПС на Ахмед Доган, и на ДПС на Делян Пеевски ще бъдат записани в един и същи час и няма да им се поставя пореден номер

17:35 | 02.09.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще приеме паралелно заявленията за участие в изборите на 27 октомври и на поддръжниците на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и на тези на Делян Пеевски. Решението е взето по време на извънредно заседание на комисията, съобщава БТА. То беше свикано, след като двете крила на ДПС блокираха регистрацията в ЦИК за предстоящите избори, опитвайки се да се регистрират първи.

Решението е взето с осем гласа "за" и три "против", като беше уточнено, че и двете заявления ще бъдат записани в един и същи час и няма да им се поставя пореден номер.  

ЦИК обсъди и отхвърли предложение за промяна на мястото, където се приемат документи за регистрация на партии и коалиции за участие в парламентарните избори на 27 октомври. Сред мотивите за предложението от ЦИК посочиха, че сутринта е установено, че не могат да се приемат документи в нормална обстановка, тъй като мястото на приемане на документи, е било окупирано от представителите на ДПС. Предложението за преместване на мястото обаче е отхвърлено.

Приемът на документи за предстоящия вот трябваше да започне в 9,30 ч. тази сутрин, но беше отложен, след като в сградата на ЦИК влязоха и поддръжници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, и представители на ДПС, подкрепящи Делян Пеевски, за да подадат документи за регистрация за изборите.

До ситуацията се стигна, след като през февруари делегатите на Националната конференция на ДПС избраха за съпредседатели на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Така двамата получиха право да представляват движението "заедно и поотделно". След възникналите спорове в ДПС около гласуването за предложения кабинет "Желязков" голяма част от депутатите от парламентарната група на партията бяха или изключени, или напуснаха и станаха част от ДПС-Доган. От своя страна Пеевски обяви „ново начало“ в партията.

"ДПС-Ново начало вече е факт. В 00:05 на 02.09.2024 г. подадохме електронно подписано заявление за регистрация за предстоящите избори за 51-во Народно събрание“, обяви Делян Пеевски малко след полунощ. В крайна сметка след решението на ЦИК двете крила на партията ще бъдат регистрирани едновременно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 02.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още