IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Битката между Тръмп и Харис разцепва Силициевата долина

Публичните спорове около кандидатите за президент помрачават връзките и разпалват вражда в обикновено ляво ориентираната технологична индустрия

15:00 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Поддръжникът на Доналд Тръмп Илон Мъск нарече технологичния инвеститор и демократа Винод Хосла „побъркан“ в пост в социалната платформа X заради неприязънта на последния към бившия президент.

Поддръжникът на Камала Харис и главен изпълнителен директор на компанията за облачни изчисления Box, Арън Леви, предположи, че инвеститорът Дейвид Сакс трябва да е употребил сироп за кашлица, тъй като подкрепя Тръмп, пише Wall Street Journal.

Инвеститорите в зелени технологии, които се възхищаваха на Мъск, сега го наричат ​​предател на каузата, защото застана на страната на Тръмп.

В Силициевата долина назрява необикновена публична словесна война, докато някои от най-големите имена в технологиите водят престрелки с бивши приятели и колеги в навечерието на президентските избори.

Този вид вътрешни борби са рядкост при предишни президентски избори, тъй като технологичната индустрия исторически клони наляво. По време на тези избори малка и влиятелна група лидери - включително Мъск - ​​отвориха портфейлите си, за да подкрепят Тръмп и изразяват все по-гласно смяната на партийната линия, предизвиквайки обратна реакция при други, които исторически мълчат за своите политически предпочитания.

Това разделение влошава бизнес отношенията и поставя на изпитание старите приятелства.

„Силициевата долина е разтърсвана от напрежение, защото има два противоположни лагера от хора, които правят бизнес заедно“, коментира Сам Сингър, експерт по връзки с обществеността, който в миналото ръководи кампании на политици от Демократическата партия. „Това е необичайна ситуация“, добавя той.

Усилията на демократите за спечелване на изборите бяха подновени, когато Харис, която е от района на залива на Сан Франциско, се превърна в техен кандидат за президент. Вицепрезидентът присъства на кампания за набиране на средства, организирана от съоснователя на LinkedIn  Рейд Хофман в Сан Франциско преди няколко седмици, в която бяха набрани повече от 13 млн. долара.

Технологичните поддръжници на Харис казват, че речта ѝ пред Националния конгрес на Демократическата партия е предложила неочакван бонус.

Тя говори за предоставяне на възможности и капитал не само на собствениците на малък бизнес, но и на основателите и предприемачите. Тя също така говори за значението на иновациите и необходимостта те да се извършват в области като изкуствения интелект. Нейните поддръжници изтълкуваха това като сигнал, че тя ще подкрепи благоприятни за технологиите политики.

Технологичните поддръжници на Тръмп междувременно се притесняват, че Харис ще повиши данъците за богатите и корпорациите и ще наложи регулаторни бариери на прохождащи индустрии като криптовалутите. Те също така казват, че Тръмп ще прекрати засиления контрол върху сливанията и придобиванията, който беше наложен при президента Байдън, коментира Хармиет Дилън, адвокат, който е представлявал Тръмп и е член на националния комитет на Републиканската партия за Калифорния.

„Налице е напрежение между милиардерите от Силициевата долина, защото за първи път по време на предизборен цикъл някои от тях напускат стадото и мислят и действат сами“, добавя тя.

Промяна в отношенията

В публикация в LinkedIn от август инвеститорът в климатични технологии Джош Фелсър се обръща към свои колега, подкрепящ Тръмп.

„Чудя се как ще се почувствам, когато открия повече приятели или колеги, които се присъединяват към сектата „Тръмп“, изтъква той. „Връзките ни вероятно ще бъдат променени завинаги и подозирам, че историята няма да гледа с добро око на тях“, добавя Фелсър.

Някои служители в областта на технологиите са създали групи като Tech4Kamala и Founders for Kamala, за да мобилизират подкрепа за вицепрезидента.

„Свидетели сме на безпрецедентна поляризация“, посочва Еда Колинс Коулман, съосновател на Tech4Kamala.

Проучване на VC for Kamala сред инвеститорите в рисков капитал, публикувано през миналата седмица, показва, че повечето респонденти смятат, че гласовете на някои милиардери, подкрепящи Тръмп, не отразяват мнението на технологичната индустрия. 225-те души, участвали в проучването, изтъкват, че възгледите им като цяло съвпадат с тези на Харис и че Вашингтон трябва да улесни предоставянето на визи за технологичните работници, наред с други неща.

Напрежението тлее от доста време. В средата на август Бен Хоровиц — съосновател на фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz — нападна бившия председател на Sequoia Capital Майкъл Мориц, който частично финансира новинарския сайт на San Francisco Standard. Фирмите им са инвестирали в едни и същи компании.

Хоровиц, дарител от Демократическата партия, превърнал се в поддръжник на Тръмп, обвини Мориц, че е поръчал статия, поставяща под въпрос защо той и съпругата му са сменили политическите лагери. Мориц е дарявал в миналото за демократични каузи.

„Сър Майкъл Мориц сега кара своя „вестник“ да предлага дезинформация и да фабрикува подвеждащи статии за неговия бизнес конкурент, мен“, пише Хоровиц в платформата X. „И той избра да нападне жена ми“.

Статията подробно описва политическото дарение на двойката и нарича преминаването им от лагера на демократите към този на републиканците „мистерия“. Изданието отрече каквото и да било участие на Мориц.

„Всички стигнахме твърде далеч“

Някои технологични лидери и инвеститори, които работят със зелена енергия и симпатизират на Мъск, са ядосани, че той не се отдръпна, след като Тръмп отхвърли опасенията за околната среда в дълъг разговор с шефа на Tesla в X.

През юли бившите приятели Хофман и Питър Тийл се скараха заради политическите си възгледи по време на конференция.

Хофман, съоснователят на LinkedIn, дари повече от 10 млн. долара на тези избори в подкрепа на кандидатурите на Байдън и Харис. Тийл публично заяви, че ще гласува за Тръмп и финансира кампанията на Джей Ди Ванс за Сената.

Хофман и Тийл са работели заедно в PayPal – както и с Мъск и Сакс. Милиардерите вече не говорят помежду си заради политическите възгледи на Тийл, разкрива Хофман.

В петък той гостува в подкаста All-In, организиран от Сакс, където някои поддръжници на Тръмп в Силициевата долина споделиха своите възгледи. Разговорът беше разгорещен, но сърдечен.

Технологичните лидери са сред най-големите донори и за двете страни. Предизборната комисия на Харис – прехвърлена на нейно име след отпадането на Байдън – набра около 204 млн. долара през юли, докато тази на Тръмп успя да привлече 47,5 млн. долара.

Но някои технологични ръководители искат да се сложи край на  публичните кавги.

Съоснователят на компанията за видеоигри Zynga Марк Пинкус казва, че не подкрепя нито един от кандидатите на тези избори. Пинкъс е бил донор на демократите.

„Толкова дълбоко вярваме, че нашата страна е праведна, че морално съдим другата страна“, написа той в LinkedIn. „Всички стигнахме твърде далеч“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още