IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо Макрон отстъпи от своите планове спрямо Украйна?

Френският президент иска да върви по свой път, но както винаги, възможностите му не са неограничени

09:15 | 01.09.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първо, той се надяваше, че откритата заплаха за пряка намеса ще промени сметките и калкулациите на Кремъл. Макрон се надяваше, че изправен пред перспективата за пряка конфронтация със страна от НАТО, Путин ще стане по-сговорчив по отношение на дипломацията.

Второ, Макрон смяташе, че тази заплаха ще затвърди репутацията му на ефективен лидер на ЕС и Запада и противник на "руската агресия“, както и ще сплоти електората с патриотичен порив преди изборите за Европейски парламент.

И накрая, трето, той вярваше, че една ястребова позиция ще неутрализира стимулите на Германия да се превъоръжава. Френското лидерство би възпряло Берлин от предприемане на военни стъпки срещу Русия. Нещо повече, от тази гледна точка, дори ако Германия искаше да се утвърди по-силно, тя при всички случаи щеше да бъде изоставяща от Париж.

Макрон обаче никога не е имал сериозни намерения за пряка намеса в Украйна. Той само се надяваше, че гръмките му изявления ще накарат Путин да се почувства неудобно. Междувременно френските военни откровено предупредиха президента, че войските им не са в състояние да се противопоставят на много по-голямата и закалена в битки руска армия и че скромният експедиционен корпус със сигурност ще бъде унищожен, без да постигне нищо. Все пак ролята на спасител на Европа и "свободния свят“ можеше да повиши рейтинга преди изборите и да затвори кутията на Пандора, наречена германско превъоръжаване.

Партията на Макрон обаче претърпя поражение на европейските избори през юни. Тя загуби и парламентарните избори през юли, въпреки че поражението не беше толкова съкрушително, колкото мнозина се опасяваха.

Огромното мнозинство от френските избиратели е категорично против изпращането на войски в Украйна. Недолюбван от гласоподавателите, Макрон сега няма да рискува живота на стотици свои сънародници заради един далечен конфликт, който никой не желае. Освен това изтощението на Германия и САЩ вече доведе до рязко намаляване на финансовата и военната подкрепа за Киев. Франция досега не е изразила желание да ги замени в тази насока.

Дипломатическият трик на Макрон не му донесе почти нищо,  тъй като Москва не се хвана на въдицата. Макрон освен това знае точно какво се харесва на Вашингтон и "превключва“ на правилната реторика всеки път, когато трябва да спечели подкрепата му. Но както винаги, Франция си остава своенравен съюзник със специалните интереси.

Франция продаде на Сърбия изтребители "Рафал"

Френският президент Макрон не чу опасенията относно връзките на Сърбия с Русия  и сключи с Белград изгодни за Париж сделки за изтребители и ядрена енергия, отбелязва Policito след скорошната визита на Макрон в сръбската столица.

Споразуменията бяха сключени въпреки опасенията за ефекта от прегръдката между Париж и Белград, който поддържа близки отношения както с Москва, така и с Пекин, и продължаващите широкомащабни протести в Сърбия заради разширяването на нейните литиеви мини.

Макрон и сръбският му колега Александър Вучич присъстваха на подписването на 11 двустранни споразумения, включително изгодна сделка за 12 френски бойни самолета "Рафал", продажба на критични суровини като литий и разработване на гражданска ядрена програма за нарастващите енергийни нужди на Сърбия.

"Подписаното днес споразумение е исторически важно“, каза Макрон. "Виждам, че много хора се възмущават от факта, че Сърбия има отношения с Русия и Китай... но аз уважавам суверенитета на Сърбия“, цитира думите му Policito.

Изданието отбелязва, че най-важното е, че Сърбия разчита на Франция да я подкрепя винаги, когато е била притисната в ъгъла от други европейски нации. През май Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува в полза на Косово - бивша южна провинция на Сърбия, която обяви независимост през 2008 г. - да стане член на организацията.

Франция беше сред страните, които блокираха окончателното гласуване в Съвета на Европа, позовавайки се на неадекватните усилия на Прищина по отношение на създаването на Асоциация на сръбските общини, политически орган, който трябва да представлява сръбското малцинство в Косово.

Всъщност френските външнополитически интереси са преди всичко икономически и финансови, отбелязва Politico.

/БТА/ 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 1 час
До: maroon972: това е усетила и меката китка на Макрон на руска земя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
maroon972
преди 2 часа
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк---- https://do.my/texx
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 15
гъбко
преди 3 часа
Французите пропускат шанса си да участват пряко във военни действия и да тестват бойните си системи. Съмнявам се, че военните са му оказали натиск да не участват. Те първа ще предстоят още конвенционални конфликти. М/у другото зловещи падащи останки от свалени дронове са палнали най-голямата рафинерия на русНАЦИтата в Подмосковието - в обсега на "Паляниця" - компактната крилата ракета на украинците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още