IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Балансирането на Сърбия между Изтока и Запада работи

Френският президент Макрон игнорира връзките ѝ с Москва и сключи важни споразумения с Белград

12:00 | 01.09.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френският президент Еманюел Макрон и сръбският му колега Александър Вучич запушиха ушите си за външния шум в четвъртък вечерта, за да одобрят поредица от споразумения за милиарди евро, пишат за Politico Уна Хайдари, Лаура Каяли и Антониа Цимерман.

Споразуменията бяха сключени въпреки опасенията за френската сигурност по отношение на прегръдката между Париж и Белград, който поддържа близки отношения както с Москва, така и с Пекин, и въпреки продължаващите широкомащабни протести в Сърбия заради разширяването на литиевите мини в страната.

Двамата президенти подписаха 11 двустранни споразумения, включително изгодна сделка за 12 френски изтребителя Рафал, продажбата на критични суровини като литий и разработването на гражданска ядрена програма за нарастващите енергийни нужди на Сърбия.

„Подписаното днес споразумение е с историческо значение“, заяви Макрон. „Виждам, че много хора се възмущават от факта, че Сърбия има отношения с Русия и Китай... но аз уважавам суверенитета на Сърбия.“ Той отбеляза, че Франция е получила задоволителни гаранции в преговорния процес за продажбата на самолетите.

Според сделката, подписана с Dassault Aviation, Сърбия ще получи самолетите заедно с придружаващ логистичен пакет и резервни части на стойност 2,7 милиарда евро. „Това е огромна сделка за нас. Това ще допринесе за значително увеличаване на оперативните способности на нашата армия“, каза Вучич пред репортери.

Допълнителни споразумения подписаха представители на Électricité de France и Френската агенция за развитие.

Междувременно Вучич отхвърли въпросите на френски репортери относно отношенията му с Пекин и Москва.

„Няма да се извинявам за това... Знам, че Еманюел би искал да въведа санкции срещу Русия. Но ние не го направихме и не се срамуваме от решението си.”

По време на десетилетието си на власт Вучич се радваше на близки отношения с Москва, по-специално с руския президент Владимир Путин, който посети Белград два пъти през последните 10 години.

Вучич също има близки отношения с китайския президент Си Дзинпин, който неотдавна направи специално посещение в Сърбия като част от първото си посещение в Европа след Covid-19. Китайските държавни медии нарекоха двустранните отношения „желязно приятелство“ - категория, запазена за страни, които Пекин наистина цени.

Посещението на Макрон в Белград идва и на фона на мащабни протести срещу подкрепян от ЕС проект за литий в страната. Когато германският канцлер Олаф Шолц, ръководителят на европейската Зелена сделка Марош Шефчович и Вучич подписаха споразумение, което официализира подкрепата на ЕС за мината през юли, ключов аргумент за пред публиката беше, че проектът ще доближи Сърбия до Съюза.

Но подписването постави Вучич в трудна ситуация, съживявайки масово движение срещу мина, за която протестиращите твърдят, че ще обрече сърбите на икономическа експлоатация и замърсяване на околната среда и ще постави западните стандарти извън обсега ѝ. В отговор Вучич обвини протестиращите в заговор за свалянето му от власт - с подкрепата на Запада.

Правителството, което се ръководи от Сръбската прогресивна партия и нейните политически съюзници, се опита да задуши широко разпространеното недоволство, като атакува независимите новинарски издания в страната и призна, че е съставило „списъци с врагове на Сърбия“ и дори е създало анонимни политически движения за укрепване на подкрепата за мината.

 „Франция те обича, както ти я обичаш!“, обяви Макрон през 2019 г. по време на предишното си посещение в сръбската столица, като неговите фрази на местния език (със силен акцент) бяха често прекъсвани от пламенни възгласи на голямата тълпа, събрана пред Паметника на благодарността към Франция в белградската крепост Калемегдан.

Този път омагьосването беше още по-интензивно. Преди двудневното си посещение в страната Макрон изпрати писмо от 1400 думи до сръбските ежедневници, в което отново изтъкна „здравината и жизнеността на връзките, които обединяват нас, французите и сърбите“, и каза, че посещението е предназначено да „подхрани и задълбочи нашето толкова ценно приятелство“.

„Посещението безспорно е от голямо значение за Сърбия“, каза за Politico Бошко Якшич, външнополитически анализатор.

„Президентът Макрон прие да бъде защитник на Сърбия като един от ключовите лидери на Европейския съюз… и често подкрепяше политиките на Вучич, въпреки че той беше обект на критики от ЕС поради неговия автократичен стил.“

В писмото си и по време на съвместното им обръщение в четвъртък Макрон влезе в ролята на приятелски настроен критик, опитващ се леко да побутне Сърбия в правилната посока.

„Ние обикновено сме на едно мнение, но дори когато не сме съгласни, винаги сме се уважавали“, каза Макрон на пресконференцията в Националния дворец на Сърбия. „И това е основата за приятелството между нашите две нации, което започна през война и съвместна битка за нашата Европа. Нашите нации винаги са били заедно.”

Франция и Сърбия наистина споделят близки отношения от средновековието, като сръбските крале са се женили за френски благороднички. Връзката между двете страни се задълбочи по време на Първата световна война, когато се биеха рамо до рамо на Солунския фронт, като Франция предостави значителна хуманитарна помощ и евакуира сръбски цивилни и войници, които претърпяха огромни жертви.

Днес над 80 процента от френските инвестиции на Балканите са в Сърбия, докато над стоте френски компании в Сърбия дават работа на около 12 000 души.

Най-важното е, че Сърбия е разчитала на Франция да я подкрепя винаги, когато е била притисната в ъгъла от други европейски държави. През май Парламентарната асамблея на Съвета на Европа гласува в полза на Косово - бивша южна провинция на Сърбия, която обяви независимост през 2008 г. (ход, който Белград все още не е признал) - да стане член на правозащитната организация.

Франция беше сред страните, които блокираха окончателното гласуване в Съвета на Европа, позовавайки се на неадекватните усилия на Прищина да създаде Асоциация на сръбските общини - политически орган, който трябва да представлява сръбското малцинство в Косово.

За Якшич, и Сърбия, и Франция могат да спечелят значително от подновения си съюз.

„Френските интереси са преди всичко икономически и финансови, докато интересът на президента Вучич е отново да получи подкрепа от Запада за своята политика“, посочи анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 01.09.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още