IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция и Сърбия са договорили сделка за 12 самолета Rafale за 2,7 млрд. евро

Париж се опитва да укрепи връзките на Белград с ЕС и да го отклони от традиционния му партньор Русия

23:13 | 29.08.24 г.
Президентът на Франция Еманюел Макрон (вляво) и президентът на Сърбия Александър Вучич (вдясно). Снимка: EPA/MARKO DJOKOVIC
Президентът на Франция Еманюел Макрон (вляво) и президентът на Сърбия Александър Вучич (вдясно). Снимка: EPA/MARKO DJOKOVIC

Франция и Сърбия са договорили сделка за 12 самолета Rafale, произведени от Dassault Aviation SA, на стойност 2,7 млрд. евро, съобщава Bloomberg.

Президентът на Франция Еманюел Макрон и президентът на Сърбия Александър Вучич са обявили споразумението на пресконференция в Белград в четвъртък, съобщава Bloomberg.

Така Париж се опитва да укрепи връзките на Сърбия с Европейския съюз (ЕС) и да отклони отбранителните ѝ поръчки от традиционния ѝ партньор Русия, отбелязва агенцията.

Най-голямата бивша югославска република е почти изцяло заобиколена от членове на НАТО и се стреми да жонглира между своите геополитически и икономически интереси между Изтока и Запада.

„Мястото на Сърбия е в ЕС“, коментира Макрон на пресконференцията с Вучич, като определи сделката като „отваряне, стратегическа промяна“.

Двете страни подписаха и споразумения за инфраструктурни проекти, проучване и доставка на критични минерали, както и за оценка на потенциалното развитие на ядрена енергийна програма в Сърбия.

Белград увеличи военните разходи през последните години, включително поръчките на системи за противовъздушна отбрана „Панцир“ от Русия и произведени в Китай ракети с малък обсег.

Въпреки че Вучич осъди нахлуването на Русия в Украйна, той отказа да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Кремъл и се опитва да не прекъсва връзките си с Кремъл, докато все повече търси подкрепа от Пекин.

Макрон каза в четвъртък, че уважава суверенитета на Сърбия и отношенията на страната с другите ѝ партньори.

„Еманюел би искал да наложим санкции на Русия, знам това. Ние подкрепяме териториалната цялост на Украйна, но присъединяването към западните санкции не е опция“, коментира Вучич на пресконференцията.

Договорът за самолетите е финализиран часове преди Макрон да отлети за Белград, защото „французите поискаха определени гаранции от Сърбия“, каза още Вучич.

Макрон е избегнал отговор въпрос за потенциален трансфер на технологии към Русия, като е коментирал, че има доверие на домакина си.

Второто държавно посещение на Макрон в Сърбия за пет години подкрепя напредъка на разговорите за енергийния сектор на Сърбия, включително потенциална ядрена електроцентрала и проекти в областта на изкуствения интелект.

Доминираните от Вучич правителства са работили с Alstom SA за изграждането на първото метро в Сърбия в Белград, докато Vinci Airports SAS има 25-годишна концесия за управление и разширяване на главното летище в страната. Макрон ще говори на форум за изкуствен интелект в изследователския център на Schneider Electric LLC в северния град Нови Сад в петък.

Френските инвестиции в Сърбия изостават от по-големите начинания на германски и китайски компании.

Преди повече от месец германският канцлер Олаф Шолц беше в Белград, заедно с висшите ръководители на Mercedes Benz AG, Stellantis NV и вицепрезидента на ЕС Марош Шефчович за ключова сделка за доставка на критични суровини за производството на електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още