IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конфликтът между Будапеща и Брюксел се е проявил на срещата на външните министри на ЕС

Натискът да се разреши на Украйна да поразява цели в Русия с дарените ѝ далекобойни оръжия не се нрави на Унгария

22:38 | 29.08.24 г.
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Спор се е разгорял между върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по външната политика и Унгария на срещата на външните министри на блока, което е отклонило вниманието от ключови въпроси като войните в Украйна и Близкия изток.

При пристигането му в сградата на Съвета на ЕС в Брюксел главният дипломат на ЕС Жозеп Борел е призовал да бъдат премахнати ограниченията върху използването на дарени на Украйна оръжия за поразяване на цели в Русия, пише Politico.

„Оръжията, които предоставяме на Украйна, трябва да се използват пълноценно и ограниченията трябва да бъдат премахнати, за да могат украинците да се насочват към местата [от], откъдето Русия ги бомбардира. В противен случай оръжието е безполезно“, коментира Борел.

На срещата е присъствал и украинският външен министър Дмитро Кулеба. Официален представител, запознат с преговорите, коментира пред медията, че Кулеба е информирал колегите си, че „всички признаци сочат“, че Русия ще продължи с ракетните атаки срещу Украйна. Той също призовава министрите от ЕС да позволят на Украйна да насочва удари към цели в Русия.

Призивът на Кулеба и коментарите на Борел са подкрепени на срещата от Франция, Швеция, Латвия, Нидерландия и Полша, казва източник на медията. Някои от присъстващите са отбелязали, че международното право не забранява на държава да влиза на територията на агресор, за да се защитава.

Борел е предложил и страните от ЕС да наложат санкции на двама крайнодесни израелски министри за „неприемливи послания на омраза“ срещу палестинците, които според него са против международното право.

Нито едно от предложенията не е прието добре от Унгария. „Гневът на върховния представител трябва да бъде спрян“, казва унгарският външен министър Петер Сиярто в публикация във Facebook, като описва предложенията на Борел за Украйна и Близкия изток като „безразсъдни“.

„Не искаме повече оръжия в Украйна, не искаме повече смъртни случаи, не искаме ескалация на войната, не искаме разширяване на кризата в Близкия изток. Днес ние продължаваме да отстояваме здравия разум и мира“, пише Сиярто.

На срещата при закрити врата Унгария е критикувана от Литва и Германия за разширяването на своята имиграционна програма за „национална карта“, в която се обхващат руснаци и беларуси. Според критиците на Будапеща това представлява заплаха за сигурността. Сиярто е защитил програмата с аргумента, че много повече руснаци живеят в Германия и Балтийските страни, отколкото в Унгария, където пребивават едва 0,7 процента от руснаците в ЕС.

Отношенията между Будапеща и Брюксел отдавна са нестабилни, но драматично се влошиха, след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС през юли.

Редица министри на външните работи на ЕС бойкотираха предложената среща в Будапеща, като вместо това избраха да проведат своя собствена среща на върха по външните работи в Брюксел. На въпрос на журналист защо срещата се провежда в Брюксел, а не в Будапеща, Борел отговаря: „Защото така реших“ и допълва, че някои от позициите, изразени от унгарското правителство, са в пряко противоречие с Общата външна политика [и политика за сигурност].

В лагера на опозицията Словакия, водена от приятелското на Москва правителство на Роберт Фицо, също се е оплаквала, че срещата не е проведена в Будапеща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още