IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИК започва регистрацията на партиите за изборите от 2 септември

От Комисията са определили и броя на мандатите в многомандатните изборни райони

19:49 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ
Снимка: БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Централната избирателна комисия (ЦИК) започва от 2 септември 2024 г. да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Това е обявила на брифинг заместник-председателят и говорител на Комисията Росица Матева, цитирана от БТА.

Регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите ще трае до 11 септември, предвиждат от ЦИК.

Матева коментира, че до момента от ЦИК са приели 17 решения, от които по-важните са тези, свързани с хронограмата на изборите, изборните книжа, документите, които се подават пред районните избирателни комисии (РИК), както и избирателните списъци. „Утвърдили сме указателни табели, знаци и печати, определили сме реда, по който ще се провеждат консултациите със съставите на районните избирателни комисии и областните управители“, посочва тя.

Срокът за назначаване на съставите на РИК е до 6 септември.

Матева коментира, че изборите на 27 октомври ще се произведат по начина, по който сме гласували за народни представители на 9 юни. 

Председателят на ЦИК информира, че предстои Министерският съвет да приеме план-сметката за изборите, вероятно ще бъде определен и министър, който ще отговаря за вота.

ЦИК е определила и броя на мандатите в многомандатните изборни райони. Разпределението на мандатите за всеки многомандатен изборен район е въз основа на единна норма на представителство за цялата страна в зависимост от броя на населението съгласно данните на Националния статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още