IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камала Харис увеличава преднината си пред Доналд Тръмп до 4 пункта

Тази разлика със сигурност не е непреодолима, коментира републикански стратег, работил по кампанията на Тръмп през 2020 г.

16:24 | 29.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Кандидатът на Демократическа партия за президент на САЩ Камала Харис води пред републиканския кандидат Доналд Тръмп с 45% подкрепа от гласоподавателите на 41%, сочи публикувано днес проучване на Ройтерс/Ipsos.

Преднината на Харис пред бившия президент от 4 процентни пункта е по-голяма в сравнение с предишното проучване от края на юли, когато тя беше 1 пункт. Новото проучване, проведено през последните осем дни (до 28 август) и с допустима грешка от 2 процентни пункта, показва, че Харис печели подкрепа сред жените и латиноамериканците.

Тя води пред Тръмп с 49% срещу 36%, или 13 процентни пункта, както сред жените, така и сред латиноамериканските избиратели. В четирите проучвания на Ройтерс/Ipsos, проведени през юли, Харис водеше с 9 процентни пункта сред жените и с 6 пункта сред латиноамериканците.

Тръмп води сред белите гласоподаватели и мъжете - и в двата случая с подобна разлика като през юли, въпреки че преднината му сред гласоподавателите без висше образование намалява до 7 пункта в последното проучване, в сравнение с 14 пункта през юли.

След оттеглянето на президента Джо Байдън от надпреварата Харис печели преднина пред Тръмп в националните проучвания и тези в ключовите колебаещи се щати.

Няколко щата вероятно ще бъдат решаващи за резултатите от изборите. В седемте щата, в които резултатите на изборите през 2020 г. бяха най-близки - Уисконсин, Пенсилвания, Джорджия, Аризона, Северна Каролина, Мичиган и Невада - Тръмп има преднина с 45% от гласовете на участниците в последното проучване спрямо 43% за Харис.

"Очевидно е, че да се бори срещу Харис е по-голямо предизвикателство за Тръмп, като се има предвид промяната в тези числа, но със сигурност не е непреодолимо", коментира проучването Мат Уолкинг, републикански стратег, работил по кампанията на Тръмп през 2020 г. Той отбелязва, че Тръмп трябва да остане максимално фокусиран върху кампанията си, "за да не отблъсне" гласоподавателите, които са преминали на негова страна, защото не харесват Байдън.

След като официално прие номинацията на Демократическата партия миналата седмица, Харис предприе обиколка из ключовите щати, включително Джорджия, където Байдън губеше подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 29.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още