IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Путин печели от продължаващото разделение между Източна и Западна Германия

Проруската AfD вероятно ще спечели местния вот в три германски провинции в Източна Германия

11:13 | 30.08.24 г.
Путин беше в близки отношения с предишния канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg LP
Путин беше в близки отношения с предишния канцлер Ангела Меркел. Снимка: Bloomberg LP

Украинската офанзива в руската Курска област изненада и раздразни руския президент Владимир Путин, но съвсем скоро той може да получи възможност за влияние в един от най-големите поддръжници на Киев в Европа - Германия, пише Politico.

Европейското издание визира местните избори в страната, където две проруски партии - "Алтернатива за Германия" (AfD) и левия "Алианс на Сара Вагенкнехт" (BSW) имат големи шансове за успех в провициите Бранденбург, Саксония и Тюрингия.

В две от провинциите изборите ще бъдат тази неделя (1 септември). И ако двете проруски партии действително спечелят, то Москва ще получи добри позиции за натиск в Източна Германия - добре познато място за Кремъл (и за Путин) от времето на Студената война. Това също така ще предизвика и сериозни сътресения в цяла Германия, където опитите за намаляване на разделението Изток-Запад изглеждат провалени.

Реално се очаква на местните избори приятелски настроени към Русия и Путин партии (от целия политически спектър) да спечелят към 50% от гласовете в трите провинции. В Тюрингия този процент ще приближи 60 на сто, а AfD вероятно ще е първата политическа сила в местния парламент с 30% от гласовете.

Освен крайнодясната партия подкрепа за Москва, макар и не толкова явна, оказват още и други политически формирования. За тях войната в Украйна е предизвикана от нежеланието на Запада да преговаря и да търси дипломатическо решение, като те смятат също, че НАТО е замесено в бойните действия, пише Politico.

Сред тях е и Сара Вагенкнехт, която в началото на годината регистрира партия, в чието наименование включи името си. В своите позиции тя посочва, че Москва не е по-различна от Вашингтон и обвинява САЩ, че защитават свои интереси в Украйна, опитвайки се "да запазят своята световна хегемония".

Левите партии в Германия, включително и наследниците на комунистическата партия, са като цяло повече за мир, отколкото в подкрепа на Путин. Премиерът на Тюрингия Бодо Рамелов ("Левите") заяви в своя предизборна реч, че Европа се нуждае от мир, който включва и Русия.

Реално обаче най-голямата заплаха за стабилността си остава AfD, особено ако спечели и в трите провинции. Връзките на партията с Москва са добре известни, а лидерите дори не крият афинитета си към Путин и управлението в Кремъл. Властите в Германия показаха данни, че един от водещите кандидати на партията в изборите за Европейски парламент е бил подкрепен от Москва като част от операция за влияние в Германия. Въпреки разкритията AfD се представи много добре в Източна Европа и завърши на второ място в изборите за Европейския парламент.

Социологическите проучвания показват, че "Зелените" и "Свободната демократическа партия" (FDP), двата по-малки коалиционни партньора в правителството на социалдемократите, може дори и да не спечелят места в парламентите в трите провинции. Избирателната бариера е 5%.

В Саксония челната позиция се оспорва между Христиандемократическия съюз (ХДС) и AfD, като последните проучвания показват, че националистите имат малка преднина. Ако ХДС успеят да се задържат тук, това ще е единствено благодарение на местния премиер Михаел Кречмер, който се обявява против харченето на милиарди евро за Украйна и настоява за мирни преговори между Москва и Киев в своята предизборна кампания. През 2021 г. Кречмер посети Москва и покани Владимир Путин да посети Дрезден - мястото, където руският президент беше ситуиран като служител на КГБ.

Има съществена промяна на настроенията в източните провинции, където след обединението през 1989 г. властват като цяло центриските партии. Но и политическият живот в Германия на най-високото институционално ниво е доминиран от политици от западните провинции, което кара германците от източните провинции да вярват, че "демократичните" партии не са толкова ангажирани с тях, колкото са със западните.

Това прави лесно навлизането на партии като AfD, особено при по-напрегната обстановка, казва Йоханес Кийс, социолог от Университета в Лайпциг.

В резултат от обединението жизненият стандарт в провинциите на бившата ГДР се повиши значително, но и битува усещането, че Западна Германия ги е погълнала. Донякъде това е действително така - 15% от населението на източните провинции се преместиха на запад. Именно това недоволство се използва много активно от националисти и популисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 30.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още