IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България получава ресор регионална политика в новата Европейска комисия?

Новите еврокомисари ще бъдат обявени на 11 или 12 септември

12:02 | 28.08.24 г. 1
Автор - снимка
Автор
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Българският еврокомисар ще получи ресор "Регионална политика", съобщава БНР, позовавайки се на свои източници.

Информацията се появи в публичното пространство в сряда, но с уточнението, че още нищо не е сигурно. Крайният срок за подаването на кандидатурите за еврокомисари от страните членки изтича в петък.

Нищо не може да бъде сигурно, докато не приключи процесът по подаване на кандидатурите от страните членки, твърди един от източниците. Според него още по-логично е най-вероятният еврокомисар Екатерина Захариева по-скоро да получи ресор "Разширяване" или "Международна търговия". 

"Ресорът трябва да зависи от специалността на еврокомисаря", твърди той. 

Същевременно друг източник не изключва тази вероятност и се позовава на факта, че Екатерина Захариева е била вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството през 2013 г.

Очаква се Урсула фон дер Лайен да обяви кои ще бъдат членовете на новата Европейска комисия на 11 или 12 септември на специална пресконференция в Брюксел. След това започват препитванията на еврокомисарите в ресорните комисии на Европейския парламент.

Едва след като те бъдат одобрени от евродепутатите, новата Европейска комисия може да встъпи в длъжност. Това вероятно ще стане на 1 ноември.

Служебният премиер Димитър Главчев е разговарял с трите официални до момента кандидатури на партиите за еврокомисар.

Това са Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Велислава Петрова от „Има такъв народ“ и Искра Михайлова от ДПС.

Срещите със Захариева и Михайлова са били в Министерския съвет, а с Петрова - с видеоконферентна връзка.

Във вторник Главчев изпрати писмо до всички партии в парламента с искане да предложат своите номинации и им даде срок до 29 август.

Каква е ролята на еврокомисаря?

"ЕК ще има няколко сериозни задачи - да се види как ще се работи занапред по темата за разширяване на ЕС, има и сериозни отговорности пред разпределянето на бюджета. Някои страни като Франция предпочитат нова индустриална политика - реиндустриализация", каза международният анализатор Мариян Карагьозов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че са важни националните приоритети, за да се види кой ресор българският еврокомисар може да уплътни в национална степен. Карагьозов смята, че е трябвало да се потърсят нишите, в които България има собствена експертиза.

Карагьозов посочи, че "най-апетитните" и важни ресори отиват при страните, които имат най-важна роля и най-голяма геополитическа тежест. Според него България трудно може да получи ресор като "Енергетика" или "Външна политика".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 28.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Repoman
преди 1 час
Браво, регионална политика, тъкмо да ги научим европейците що е това режим на водата и колко бързо ще му свикнат :)Каква регионална политика у нас? Всичко отива в столицата, регионите са на самооправяне. Сега да пренесем опита и в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още