IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитър Главчев представи втория си служебен кабинет, изборите ще са на 27 октомври

Главчев смени Калин Стоянов като вътрешен министър, предлага на поста Атанас Илков

10:12 | 26.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Според предварителните заявки кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи състав на служебно правителстно на президента Румен Радев.

Постовете си запазват голяма част от министрите от сегашното служебно правителство, като най-очакваното решение беше за министъра на вътрешните работи. Калин Стоянов няма да бъде повече служебен вътрешен министър. В проектокабинета "Главчев 2" позицията е предвидена за директора на Национална полиция Атанас Илков.

За министър на външните работи е предложен Иван Кондов, който досега беше заместник-министър на външните работи.

Георги Гвоздейков няма да е повече министър на транспорта, заменя го Красимира Стоянова.

Президентът Румен Радев благодари на Главчев, че се е вслушал в призивите за намаляване на политическото напрежение и засилване на гаранцията за честни избори.

Още утре сутрин държавният глава ще издаде указ за назначаване на служебното правителство, очакванията му са през същия ден то да положи клетва. Президентът ще издаде указ за провеждане на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Състав на служебния кабинет, предложен от Димитър Главчев:

Министър-председател – Димитър Главчев;

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова;

Министър на външните работи – Иван Кондов;

Министър на вътрешните работи – Атанас Илков;

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова;

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов;

Министър на отбраната – Атанас Запрянов;

Министър на правосъдието – Мария Павлова;

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов; 

Министър на енергетиката – Владимир Малинов; 

Министър на образованието и науката – Галин Цоков;

Министър на здравеопазването – Галя Кондева;

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров;

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов;

Министър на земеделието и храните – Георги Тахов; 

Министър на транспорта и съобщенията – Красимира Стоянова;

Министър на електронното управление – Валентин Мундров; 

Министър на културата – Найден Тодоров;

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков;  

Министър на туризма – Евтим Милошев.  

Главчев коментира, че предложените промени в състава на Министерския съвет са направени в диалог с президента.

„За смяната на министъра на вътрешните работи тръгнахме от там, че трябва да е професионалист от системата, за да не се политизира поста. Няма много желаещи в МВР, които да са на такава висока позиция, се оказа“, заяви Главчев пред медиите, цитиран от БТА.

„Не ми хрумва даже съвместявам повече постове, защото трябва доста време да се отделя за поста. Виждате, че е усложнена международната обстановка, трябва си човек, който с това да се занимава. Господин Кондов спечели моето доверие, докато ме заместваше като външен министър. Това беше и причината да го предложа”, обясни Главчев относно предложението за нов външен министър.

Относно Георги Гвоздейков, който вече няма да е министър на транспорта, заменен от Красимира Стоянова, Главчев заяви: „В транспорта единственият аргумент е, че има доста сериозни проблеми в БДЖ. Нямам други аргументи. Имаме прекрасни отношения с всички, с които работихме досега”.

Димитър Главчев получи за втори път мандат за съставяне на правителство от президента в понеделник (19 август). Тогава държавният глава заяви, че ако кабинетът "Главчев 2" отговаря на основното изискване към такъв кабинет - да осигури честни избори, той ще подпише указа веднага, за да може правителството да се закълне пред Народното събрание, а изборите да се проведат на 27 октомври.

При връчването на мандата Радев поиска от Главчев да обмисли добре новия състав на правителството и настоя основен приоритет за него да бъде противодействието на купения вот.

В понеделник президентът отказа да подпише указа за назначаването на нов служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради желанието ѝ вътрешният министър Калин Стоянов да запази поста си. Радев изтъкна, че това няма да успокои политическата обстановка, нито да гарантира провеждането на честни избори. Затова процедурата по избор на служебен премиер беше рестартирана и президентът реши да възложи за втори път Димитър Главчев да оглави служебно правителство.

Иван Кондов е номиниран за министър на външните работи в проектокабинета „Главчев 2“. Досега той заемаше поста заместник-министър на външните работи в първия служебен кабинет на Димитър Главчев.

От 3 май 2023 г. до 6 юни 2023 г. Иван Кондов е служебен министър на външните работи, назначен с указ на президента Румен Радев. От 2021 г. Кондов заема поста на постоянен секретар на Министерството на външните работи (МВнР), се посочва на сайта на ведомството.

Кондов е бил аташе по политически въпроси и пресата в посолството на Република България в Лондон, Обединеното кралство.

От 2001 до 2003 г. Иван Кондов е главен експерт в дирекция "НАТО". След това, до 2007 г., е първи секретар в Постоянната делегация на България към НАТО в Брюксел, Белгия.

В периода 2007-2009 г. Кондов е директор на дирекция "Държавен протокол" в МВнР.

От 2009 до 2012 г. е постоянен представител на България в Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) в Рим, Италия.

В периода 2012 – 2016 г. Иван Кондов е директор на дирекция "Протокол" в Администрацията на президента на Република България.

От 2017 до 2021 г. Кондов заема поста на извънреден и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания.

Иван Кондов е завършил специалност „Международни отношения" в УНСС.

Атанас Илков е номиниран за министър на вътрешните работи. В момента той заема поста директор на Главна дирекция “Национална полиция” в МВР (ГДНП).

Главен комисар Атанас Илков е роден на 20.12.1964 година в Пазарджик, сочи автобиографичната му справка, публикувана на сайта на дирекцията.

Постъпва в системата на МВР през 1987 г. Кариерата му преминава през Регионалната дирекция на вътрешните работи (РДВР) Пазарджик - “Криминална полиция”, началник сектор "Оперативно обслужване на местата за лишаване на свобода“, началник на сектор в Дирекция на Национална служба "Полиция" (ДНСП), началник на отдел “Криминална полиция” към Главна дирекция "Криминална полиция" (ГДКП).

През юли 2016 г. е назначен като началник на отдел “Криминална полиция” при Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) – Пловдив, година по-късно оглавява ОДМВР-Пловдив. От юли 2019 г. оглавява ОДМВР-Кърджали, а от 2020 г. Център за специализация и професионална подготовка (ЦСПП)-Казанлък. Със заповед на министъра на вътрешните работи от 02.08.2021 г. е преназначен за зам.-директор на ГДНП. От октомври 2022 г. е директор на ГДНП.

Атанас Илков е завършил е висшето си образование в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград и е магистър по право. Специализирал е в международните академии по правоприлагане в Будапеща и Розуел, Ню Мексико.

Номинираната за министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова е директор на дирекция "Правна" в Министерството на транспорта и съобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 26.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още