IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главчев представя служебния кабинет в понеделник сутрин

За вътрешен министър се предлага сегашният зам.-министър Иван Кондов, който е приел предложението за поста

19:16 | 25.08.24 г.
Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев (вляво) и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на мандата за съставянето на служебен кабинет. Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев (вляво) и президентът Румен Радев (вдясно) при връчването на мандата за съставянето на служебен кабинет. Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Президентът Румен Радев ще приеме утре, 26 август, в 10 ч. кандидата за служебен премиер Димитър Главчев. Това съобщиха от прессекретариатана държавния глава.

В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 22 август президентът определи настоящия служебен министър-председател и председател на Сметната палата за служебен премиер и му възложи да предложи състав на служебен кабинет.

Държавният глава обясни, че целта ще бъде още в деня, в който бъде представен съставът на служебното правителство, да бъде издаден указ за неговото назначаване и същия ден кабинетът да положи клетва пред Народното събрание. Ако това се случи, изборите ще бъдат насрочени за 27 октомври, добави Румен Радев.

"Настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот", каза Радев на Главчев. "Приемайки този мандат, приемате отговорната мисия да мобилизирате в пълна степен силите на държавата за борба с това уродливо явление. Това е задължително условие за успеха на този мандат", каза още президентът и добави: „Надявам се, че съм пределно ясен“.

В понеделник (19 август) Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева. Причината е отказът на тогавашния кандидат за служебен премиер да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

За служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на БНБ, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, предвижда Конституцията след промените, направени в края на миналата година. Всички те обаче отказаха да бъдат номинирани за служебен премиер.

Междувременно bTV съобщава, че Главчев ще предложи за вътрешен министър зам.-министъра Иван Кондов. Кондов е потвърдил пред телевизията, че е приел предложението за поста. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още