IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай възразява на американските санкции срещу местни фирми заради връзките им с Русия

САЩ санкционираха 400 лица и компании от Русия и Китай, които подпомагат руската война в Украйна

10:57 | 25.08.24 г.
Автор - снимка
Автор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай е силно неудовлетворен и категорично против новите санкции на САЩ срещу китайски компании заради връзките им с руската война в Украйна, посочват от Министерството на търговията на страната, цитирано от АФП.

„Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на китайските компании“, казва говорител на министерството.

На 23 август Вашингтон наложи мащабни санкции срещу близо 400 лица и компании, които според управляващите подпомагат войната на Русия в Украйна. В това число бяха включени и няколко китайски фирми, разширявайки съществуващите мерки за ограничаване на Москва заради инвазията в Украйна. Сред тях са и компании в Китай, участващи в доставката на микроелектроника и машинни инструменти за Русия, според информационния лист на Държавния департамент, в който са описани санкциите.

Санкциите са насочени към физически лица и компании както в Русия, така и извън нея, „чиито продукти и услуги дават възможност на Русия да поддържа военните си усилия и да избягва санкциите“, казват от Министерството на финансите на САЩ.

На 25 август китайското министерство на търговията заяви, че този ход представлява „типични едностранни санкции, които нарушават международния търговски ред и правила, възпрепятстват нормалния международен икономически и търговски обмен и застрашават сигурността и стабилността на световните промишлени и снабдителни вериги“.

САЩ неведнъж са предупреждавали Китай за подкрепата му за руската отбранителна промишленост. Китай обаче се представя за неутрална страна във войната и твърди, че не изпраща смъртоносна помощ на никоя от страните, за разлика от САЩ и други западни държави.

Китай е близък политически и икономически съюзник на Русия, а страните членки на НАТО заклеймиха Пекин като „решаващ поддръжник на войната".

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 25.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още