IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Робърт Ф. Кенеди-младши прекрати президентската си кампания и подкрепи Тръмп

Независимият кандидат ще премахне името си от бюлетините в 10 щата, които вероятно ще определят изхода от изборите

10:59 | 24.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Независимият кандидат за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди-младши се отказа от кампанията си в петък и подкрепи републиканеца Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

Така той слага край на кампанията, която започна като демократ, възползвайки се от едно от най-известните имена в американската политика.

Часове след като обяви подкрепата на пресконференция, Кенеди се присъедини към Тръмп на предизборно събитие в Аризона, където тълпата бурно приветства независимия кандидат.

"Неговата кандидатура вдъхнови милиони и милиони американци, повдигна критични въпроси, които твърде дълго бяха пренебрегвани в тази страна", каза Тръмп за Кенеди.

Стратези заявиха, че не е ясно дали подкрепата на Кенеди ще помогне на Тръмп, който е в напрегната надпревара с кандидата на Демократическата партия Камала Харис преди изборите на 5 ноември.

70-годишният Кенеди заяви по-рано на пресконференция, че се е срещал няколко пъти с Тръмп и неговите помощници и са постигнали съгласие по въпроси като сигурността на границите, свободата на словото и прекратяването на войните.

"Все още има много въпроси и подходи, по които продължаваме да имаме много сериозни различия. Но по други ключови въпроси сме на едно мнение", каза той пред репортери.

С Кенеди на сцената на митинга в Аризона Тръмп заяви, че ако си върне Белия дом, ще създаде президентска комисия за опитите за убийство и ще публикува досиетата, свързани с убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 г.

Кенеди, известен с инициалите си RFK-младши, заяви, че ще премахне името си от бюлетините в 10 щата, които вероятно ще определят изхода от изборите, и ще остане като кандидат в други щати.

Адвокат в областта на околната среда, активист срещу ваксините и син и племенник на двамата известни политици от Демократичеката партия, които бяха убити през 60-те години на миналия век, Кенеди се включи в надпреварата през април 2023 г. като съперник на президента Джо Байдън за номинацията на демократите.

Тъй като част от избирателите по това време бяха отблъснати както от здравословното състояние на застаряващия Байдън, така и от проблемите с правосъдието на Тръмп, интересът към Кенеди нарасна. По-късно той реши да се кандидатира като независим, а социологическо проучване на Ройтерс/Ipsos от ноември 2023 г. показа, че Кенеди има 20% подкрепа в тристранна надпревара с Байдън и Тръмп.

По време на Супербоул през февруари 2024 г. той пуска високопрофилна реклама, която се позовава на баща му, американския сенатор Робърт Ф. Кенеди, и чичо му, президента Кенеди, и предизвиква възмущението на голяма част от високопоставеното му семейство.

Сестра му Кери Кенеди заяви в петък, че решението му да подкрепи Тръмп е предателство към семейните ценности. "Това е тъжен край на една тъжна история", заяви тя в социалните мрежи.

За известно време и кампанията на Байдън, и кампанията на Тръмп показваха признаци, че се притесняват, че Кенеди може да привлече достатъчно подкрепа, за да промени резултата от изборите.

Но след като надпреварата се промени бързо през последните два месеца - Тръмп преживя опит за убийство, а 81-годишният Байдън се поддаде на натиска на собствената си партия и се оттегли от надпреварата - интересът на гласоподавателите към Кенеди намаля.

Проучване на Ipsos този месец показа, че националната подкрепа за него е спаднала до 4% - незначителен брой, но все още може да бъде от значение в напрегната надпревара, каквато е настоящата битка между Тръмп и Харис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 24.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още