IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Следващия президент на САЩ го грози най-опасният свят от 1945 г.

Според доклад следващите години "включват потенциал за голяма война в краткосрочен план", може би едновременно с Китай, Русия и други страни

17:00 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg
Снимка: Hannah Beier/Bloomberg

Текущи неизвестни

Но докладът на Комисията по националната отбранителна стратегия в Конгреса предполага, че подобни маневри може да не са достатъчни, поне докато САЩ и съюзниците им също така не гарантират, че разполагат с промишлени и човешки ресурси, готови да водят едновременно война с няколко врагове наведнъж.

Как следващата американска администрация може да направи това, разбира се, остава друг въпрос.

Преди и след инвазията в Украйна през 2022 г. администрацията на Джо Байдън подчертаваше своя ангажимент да защитава европейските страни членки на НАТО. Байдън също така беше най-отявленият президент на САЩ в най-новата история, който намеква, че ще използва американска военна сила за защита на Тайван, далеч надхвърлящо умишлено завоалирания език за "стратегическа неопределеност", използван по-обичайно от предишни президенти и официални представители на САЩ.

Според множество източници администрацията на Байдън се старае извънредно много от края на 2022 г. да съобщи на Русия, че използването на каквито и да било тактически ядрени оръжия в Украйна ще предизвика незабавна и масирана конвенционална атака на САЩ срещу руските военни.

Ако това е вярно, то има за цел да напомни, че американската военна мощ все още може да действа като могъщо възпиращо средство в някои случаи - макар и недостатъчно, за да сложи край на по-ограничените сражения, които все още се наблюдават в Украйна.

Без този възпиращ фактор от страна на САЩ изглежда малко вероятно правителството на украинския президент Володимир Зеленски да би рискувало да предприеме сегашната си офанзива на руска територия.

Властите в Киев обаче изглежда умишлено са държали Вашингтон в неведение относно плановете си, оплаквайки се, че всяка друга стъпка вероятно би довела до незабавно изтичане на информация към вестниците "Вашингтон Пост" и "Ню Йорк Таймс".

Американската репутация, че не може да пази тайни, не предвещава нищо добро за една по-опасна предстояща епоха.

Украински официални представители и анализатори твърдят, че са научили много от Израел, който се постара да игнорира призивите на САЩ за въздържане във войната в Ивицата Газа и отвъд нея, и остави американските военни да дадат отговор на подкрепяните от Иран ракетни атаки в Червено море, Ирак и Сирия.

Засега както съюзниците, така и противниците на Америка работят, за да гарантират, че са готови да се справят с който и да е от много различните кандидати за президент.

Това контрастира с по-ранната част на лятото, когато - след катастрофалното представяне на Байдън в дебата и покушението срещу Тръмп - победата на последния се разглеждаше като до голяма степен неизбежна. Замяната на Байдън с Харис и последвалата промяна в социологическите проучвания преобърна тези краткотрайни предположения, като сега е малко вероятно да има яснота за резултата докато не бъдат преброени гласовете през ноември.

Последна актуализация: 18:08 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още