IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турция трябва скоро да докаже, че е сериозна за битката с инфлацията

Ердоган трябва да обърне гръб на популистките политики, ако иска да бъдат постигнати целите на централната банка

11:03 | 23.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Прогнозата за минималната заплата в Турция вече се разглежда за насоки дали президентът Реджеп Ердоган ще обърне гръб на популистките си икономически политики и ще спази обещанието да ограничи инфлацията – една от най-големите в света.

През декември трябва да започнат разговорите за това политически ангажирано решение, пише Bloomberg. Ердоган, който има последната дума, значително е увеличавал в миналото минималната заплата, опитвайки се да привлече на своя страна избирателите, борещи се с кризата с цената на живот, като за тази година я повиши с 49%.

Увеличаването на местното търсене прави по-трудно контролирането на инфлацията, която в момента е на ниво от 62%, и усложнява постигането на целта на централната банка да я намали до 38% тази година и до 14% до края на 2025 г. Над една трета от турската работна сила получава минимална заплата.

Откакто бе преизбран през 2023 г. обаче, Ердоган назначи икономически екип, воден от финансовия министър Мехмет Шимшек, фокусиран върху по-близки до пазарите политики. Управителят на централната банка Фатих Карахан, който пое поста през февруари, увеличи лихвите до 50%.

Инвеститорите се надяват на по-малко увеличение на заплатите през 2025 г., което да се доближава повече до инфлационната цел на централната банка.

Анализатори на Deutsche Bank прогнозират годишна инфлация за тази година от 42% и 23% за 2025 г. „Това предполага увеличение за минималната заплата от 25-30%, ако приемем, че ще има единично увеличение за 2025 г., както беше за 2024 г.“, посочват те.

Подобно послание също е било изпратено до правителството от бизнеса, според хора, запознати с дискусиите.

Те посочват още, че властите разбират притесненията около по-рязко повишение, но не са поели никакви ангажименти.

От турското правителство са отказали коментар.

Задържането на увеличението на минималната заплата в унисон с инфлационните прогнози на централната банка ще сигнализира на инвеститорите, че страната е сериозна по отношение на озаптяването на ценовия натиск.

„Всяко едно увеличение над 30% ще направи трудно постигането на инфлационната прогноза за края на годината в рамките на инфлационната траектория на централната банка до края на 2025 г.“, коментират анализаторите на Deutsche. „Увеличение от близо до 25% вероятно ще е идеално както за подкрепа на покупателната сила на потребителите, така и в същото време за ограничаване на натиска в посока нагоре върху инфлацията“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 23.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още