IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Панета: ЕС има нужда от имиграцията, за да расте икономиката

Влизането на редовни мигранти трябва да се управлява координирано в рамките на Европейския съюз, заяви гуверньорът на централната банка на Италия

22:31 | 21.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските държави, включително Италия, трябва да позволят икономическата миграция, ако искат да преодолеят предизвикателството от застаряващото население и да подобрят трайно растежа, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета, цитиран от Bloomberg.

„Мерките, които благоприятстват притока на чуждестранни легални работници, представляват рационален отговор от икономическа гледна точка“, каза Панета, който е и управител на централната банка на Италия, в сряда. „Влизането на редовни мигранти трябва да се управлява координирано в рамките на Европейския съюз, балансирайки нуждите в производството със социалното равновесие и засилвайки интеграцията на чуждите граждани в образователната система и пазара на труда“.

Неговите коментари по време на реч в Римини, Италия, следват открити сблъсъци в управляващата коалиция на премиера Джорджа Мелони за това кой има право да стане италиански гражданин. Миналата седмица дясната „Лига“ на Матео Салвини атакува по-центристка коалиционна партия „Напред, Италия“, основана от покойния Силвио Берлускони, за подкрепа на спонсорирана от опозицията мярка за разрешаване на натурализация на неграждани, които са завършили по-голямата част от образованието си в страната.

Панета заяви, че Италия е сред най-слабите икономически връзки в Европа, като „много от структурните слабости на ЕС“ могат да бъдат открити там. Това прави изключително важни действията в области като конкуренция, производителност, по-високи нива на заетост за младите хора и жените и „адекватни миграционни политики“.

Той добави, че решаващият проблем за третата по големина икономика в еврозоната остава намаляването на съотношението публичен дълг към БВП и че начинът да се преодолее успешно това е чрез добри бюджетни и фискални политики, но главно чрез икономически растеж.

С малки изключения, особено за спортисти от световна класа, Италия има едни от най-ограничителните закони в Европа относно гражданството. За разлика от САЩ, където всеки, роден в страната, се признава за гражданин, негражданите, родени в Италия, могат да кандидатстват за натурализация едва след 18-ия си рожден ден. От друга страна, семейният произход може да осигури пряк път за тези с далечни италиански предци – дори ако никога не са живели в Италия или не могат да говорят езика.

Обещания

Мелони и министърът на финансите Джанкарло Джорджети успешно поддържат икономиката стабилна, откакто поеха властта през 2022 г., въпреки че се затруднени от големия дълг и дефицита, които ограничават способността им да намаляват данъците и да изпълняват обещанията да помогнат на по-малко заможните в страната.

Последните данни показаха, че икономиката на Италия се е разширила само с 0,2% през второто тримесечие, забавяйки леко растежа си, тъй като нетният износ и промишлеността са действали като спирачки. Анализаторите очакват икономиката отново да се разшири с 0,3% през това тримесечие, а периодът започна с по-силни от очакваното данни за индустриалното производство през юли.

Това може да даде достатъчен импулс за постигане на целта на Джорджети за растеж от 1% за тази година, като централна банка е малко по-малко оптимистична с прогнози за 0,9%.

Част от проблема е данъчният стимул за обновяване на жилища от епохата на пандемията, който постепенно бива премахван, но все още тежи върху дефицита. Това открива Италия за критики от страна на ЕС, който започна процедура за прекомерен дефицит срещу нея.

От положителна гледна точка страната все още харчи от средствата от ЕС за възстановяване от пандемията, което би трябвало да помогне за компенсиране на по-рестриктивната фискална позиция.

Панета каза, че ЕС трябва да продължи да емитира общ дълг, за да благоприятства растежа, особено в области като цифровия и зеления преход, които изискват значителни инвестиции. От своя страна, Италия трябва да си свърши работата за ефективно използване на средствата, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още