IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Управителят на БНБ Радев и подуправителят Миленков отказаха да оглавят служебен кабинет

В търсене на нов служебен премиер президентът продължава разговорите с потенциалните кандидати

14:03 | 21.08.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Малко след като управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев потвърди пред президента Румен Радев отказа си да стане служебен премиер в ново служебно правителство, това направи и подуправителят на банката Радослав Миленков. Да поеме ролята е отказала и Рая Назарян – председател на Народното събрание. 

След срещата си с държавния глава Димитър Радев коментира пред журналисти, че са провели сериозна дискусия, но позицията му остава непроменена.

„Българската народна банка (БНБ), още повече за управителя ѝ, не трябва да бъде въвличана в политическия процес. Не трябва да се подценява това, че централната банка и банковият сектор са едни от малкото в страната, които работят добре и устойчиво“, коментира той, цитиран от БТА и допълни, че политиците не трябва да правят опити да тестват тази устойчивост. 

На въпрос за това, че подуправителят на БНБ Петър Чобанов е изразил готовност да бъде служебен премиер, Димитър Радев каза, че това е избор на всеки един от т.нар. домова книга. „Така че ще видим какво ще стане… Нека да видим как ще се развие процесът, знам, че президентът ще има разговори с всички, след което ще обяви своето решение, добави управителят на БНБ.

Позицията на Димитър Радев беше същата и при процедурата за избор на първия служебен кабинет по новите правила след промяната на Конституцията. Тогава той отново заяви, че не е добра идея БНБ да се въвлича в политическия процес.

Пред държавния глава подуправителят на БНБ Радослав Миленков е повторил позицията си от април, че няма как да е кандидат за служебен премиер. Той е напомнил, че освен функциите си в БНБ, е член на надзорните съвети на Европейската централна банка и на Европейския банков орган. Той уточни, че има „произтичащите от това ангажименти и ограничения“. Миленков изтъкна също, че освен за „Банков надзор“, отговаря и за управление „Емисионно“ в БНБ.

„Специално за мен е абсолютно изключено дори да се коментира възможна опция за поемане на функцията министър-председател“, каза той пред журналисти след срещата си с президента.

По-скоро дори не се е стигнало до директен въпрос, ситуацията е ясна и на мен, и на президента какви са ограниченията, коментира още той. Попитан за това, че мандатът му изтича догодина и дали би направил „жертва“, Миленков каза, че работи професионално в БНБ и ЕЦБ. "Вече като ми изтече мандатът, ще го мисля", заяви той.

На въпрос за изразената готовност от другия подуправител на БНБ - Петър Чобанов, да стане служебен премиер, Миленков заяви, че няма да дава оценки на колегата си. Той е достатъчно сериозен да прецени каква позиция да заеме, добави Миленков. 

Заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров не смята, че е подготвен за поста служебен премиер. „Аз съм експерт в сферата на контрола и на този етап не смятам, че съм подготвен за този пост. Последователен съм“, коментира пред журналисти Тодоров след срещата му с президента Румен Радев.

По информация на Nova да бъде служебен премиер категорично е отказала и Рая Назарян. В качеството си на председател на Народното събрание тя е провела телефонен разговор с президента Румен Радев и е потвърдила позицията си от началото на юли.

В търсене на нов служебен премиер президентът Румен Радев продължава разговорите с потенциалните кандидати за този пост по новите правила в Конституцията.

Близо два месеца и половина след предсрочните избори и две седмици след неуспеха на настоящия парламент да излъчи правителство, освен редовен, няма назначен и нов служебен кабинет, който да подготви новия предсрочен вот. Не е ясно кога ще се проведат предсрочните избори. 

В понеделник процедурата по съставяне на ново служебно правителство по новите правила в Конституцията блокира, след като Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на служебен кабинет с премиер Горица Грънчарова-Кожарева заради настояването ѝ Калин Стоянов да продължи да ръководи МВР и в новия служебен кабинет, което според президента, няма да успокои политическата обстановка и да гарантира провеждането на честни избори. 

След последните поправки в Конституцията Румен Радев може да избира служебен премиер от списък с 10 потенциални кандидати на публични длъжности. Възможностите обаче на практика са само шест, тъй като парламентът не е назначил омбудсман или негов заместник, които са в списъка за евентуален министър-председател. В него е и председателят на парламента Рая Назарян, която вече отказа на Румен Радев да оглави евентуално временно правителство. В списъка е заместник-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров. Възможен вариант са управителят на БНБ или някой от неговите трима заместници. От месец обаче те са само двама, след като от поста си беше отстранен Андрей Гюров. 

Подуправителят на Българската народна банка Петър Чобанов изяви желание да оглави временно правителство. 

Такова има и настоящият служебен премиер Димитър Главчев, който и след днешната среща на "Дондуков" 2 потвърди, че е готов да оглави ново служебно правителство, ако президентът Румен Радев реши отново да избере него за този пост. Срещата им продължи около час, но след нея Главчев не отговори на въпроса ще освободи ли от поста министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още