IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Блинкен приключи визитата си в Близкия изток без споразумение за Газа

Той предупреди вчера, че "времето е от съществено значение", що се отнася до постигане на примирие

12:24 | 21.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Kevin Dietsch/Getty Images
Снимка: Kevin Dietsch/Getty Images

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приключи деветото си посещение в Близкия изток след избухването на войната в Газа без особен успех в сключването на споразумение за спиране на огъня, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес. Той предупреди, че "времето е от съществено значение", що се отнася до постигане на примирие.

След срещи със страните посредници Египет и Катар Блинкен каза, че тъй като Израел е приел предложението за преодоляване на различията с групировката, фокусът се насочва към това да се направи всичко възможно, за да се "привлече "Хамас" и да се гарантира, че двете страни са съгласни с ключовите детайли по изпълнението.

"Посланието ни е просто. То е ясно и неотложно", каза той пред репортери, преди да тръгне от Катар. "Трябва да сключим сделка за спиране на огъня и за освобождаване на заложниците и то сега. Времето е от съществено значение", заяви Блинкен.

Сключването на споразумение стана още по-наложително след убийствата на лидери на "Хамас" и "Хизбула" в Иран и Ливан, за които се смята, че е отговорен Израел, и след като Иран заяви, че ще отмъсти за това и така породи опасения от избухване на по-широк регионален конфликт.

Блинкън говори и за така нареченото предложение за изглаждане на различията, представено от САЩ, Египет и Катар. Американският държавен секретар заяви, че то е "много ясно по отношение на това кога и на кои места (израелската армия) ще се изтегли от Газа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 21.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още