IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективата за втори мандат на Тръмп принуди ЕС най-накрая да се заеме с търговията

Независимо кой спечели изборите в САЩ, ЕС трябва да си подреди къщичката, защото трансатлантическите спорове предстои да се развиват

07:33 | 22.08.24 г.
Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg
Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

ЕС си носи белезите от първия мандат на Доналд Тръмп в Белия дом и настоява, че този път няма да бъде хванат неподготвен. Блокът увеличава своя арсенал за търговска защита за първи път от години. В зората на втория си мандат обаче Урсула фон дер Лайен все още се затруднява да укрепи блока, за да отблъсне икономическите „хулигани“.

Новата концепция за „икономическа сигурност“ се стреми да защити критичните технологии на ЕС, като полупроводници и изкуствен интелект, от попадането и в ръцете на Китай и/или Русия. Повече от година, след като започна да се изпълнява, стратегията все още е в хаос, възпрепятствана от някои държави на ЕС, които са предпазливи относно опита на Комисията да заграби повече власт и да отнеме от влиянието на националните столици.

Остават по-малко от три месеца до президентските избори в САЩ, така че ЕС трябва вече да си подреди къщичката. Без значение кой ще стане следващият президент на САЩ, трансатлантическите спорове предстои да се развиват.

Усилията за постигане на сделка за митата с администрацията на Байдън завършиха със зрелищен провал на среща на високо ниво миналия октомври. Подготвя се още един стрес тест, след като Брюксел се ангажира да отложи своите ответни мита до март 2025 г. - само два месеца след като следващият президент на САЩ положи клетва.

Примирието в друг спор за субсидиите на конкурентите в авиоиндустрията – Boeing и Airbus, трябва да изтече през 2026 г.

 

Лебедова песен

Търговските сделки на ЕС достигнаха повратна точка през 2016 г., когато преговорите за мегасделка между Брюксел и Вашингтон се провалиха заради опасенията, че прословутите обработени с хлор пилета ще наводнят пазара на ЕС.

След това Тръмп нанесе нов удар на базирания на правила търговски ред, като блокира назначаването на нови съдии във висшия апелативен съд на Световната търговска организация. Байдън не предприе никакви действия за деблокиране на тези назначения, така че висшият съд остава парализиран. Той не показа голяма склонност да съживи и програмата за реформи на организацията.

„Идеологията за свободна търговия, базирана на този Вашингтонски консенсус, намаляваща всички мита, е илюзия. Този консенсус наистина е мъртъв“, коментира Бернд Ланге пред Politico, председател на търговската комисия на Европейския парламент.

Прекаленото доверие на ЕС в свободната търговия също го заслепи за заплахата стремежът на Китай да доминира на експортните пазари да ерозира индустриалната база на континента и в крайна сметка способността му за иновации. Пример за това е антисубсидийното разследване на ЕС срещу китайските електромобили, при което ЕС наложи допълнителни мита до 37 процента. Това трябва да бъде ясен отговор на спонсорирания от държавата меркантилизъм на Китай. Опитите на Германия и Унгария да подкопаят по-твърдата линия на Комисията показват колко политически натоварена е станала търговската политика на ЕС.

През последните пет години преговорите на ЕС за търговски споразумения с неговите съюзници многократно се спъваха - или се проваляха напълно. Въпреки че дори Фон дер Лайен не е споменавала търговските сделки в своите политически насоки, това не означава, че те са напълно изключени, например евентуална сделка с латиноамериканския блок Меркосур, по която се работи от десетилетия.

Като се позовава на това колко чувствителни са тези преговори за страни като Франция, Австрия и Ирландия, Елвир Фабри, старши научен сътрудник в института "Жак Делор" в Париж, казва, че Фон дер Лайен вероятно ще "подкрепи ратификацията - но просто няма причина да хвърля светлина по този въпрос в момента“. Така че – колкото и слаба да е, има някаква надежда и за свободната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още