IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Перспективата за втори мандат на Тръмп принуди ЕС най-накрая да се заеме с търговията

Независимо кой спечели изборите в САЩ, ЕС трябва да си подреди къщичката, защото трансатлантическите спорове предстои да се развиват

07:33 | 22.08.24 г.
Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg
Снимка: Thierry Monasse/Bloomberg

Ако ме излъжат веднъж – срам за тях, ако ме излъжат два пъти – срам за мен.

Първото президентство на Доналд Тръмп нанесе сериозни щети на програмата за свободна търговия на Европейския съюз (ЕС). Тъй като той отново се бори за президентския пост и заплашва да стане още по-твърд, ако спечели изборите през ноември 2024 г., Брюксел не иска да рискува, пише Politico.

„Познавам много добре Европейския съюз. Те се възползват значително от САЩ в търговията, както знаете“, каза Тръмп в разговор с Илон Мъск, собственика на социалната платформа X. „Те не са толкова твърди като Китай, но са лоши“, допълва Тръмп.

Ако Тръмп се върне в Белия дом, Брюксел отлично осъзнава, че остава сам - независимо дали става въпрос за търговия, отбрана или политика в областта на климата. Блокът удвои инвестициите в индустриални лидери и сега иска да защити чувствителните си технологии от конкуренти - и двете тенденции вероятно ще се ускорят, особено при мандат на Тръмп в Белия дом.

Предусещайки предстоящи проблеми, Урсула фон дер Лайен фокусира кампанията си за втори мандат начело на Европейската комисия (ЕК) - изпълнителният орган, който определя търговската политика на ЕС и единния пазар с 450 млн. потребители, върху икономическата сигурност и търговията. Сключването на търговски споразумения вече няма да доминира в играта на ЕС и това е огромна промяна от посоката, която тя определи преди пет години в началото на първия си мандат като председател на ЕК.

Изчезна „силната, отворена и справедлива търговска програма“, която ЕС прожектираше на световната сцена. Вместо това търговията е предназначена да служи като муниция в битката срещу използването на икономическите зависимости като инструмент за война.

„Протекционистките тенденции очевидно ще се влошат при втори мандат на Тръмп“, казва Джон Кларк, доскоро главен търговски преговарящ от Комисията и бивш ръководител на делегацията на ЕС в Световната търговска организация.

Късното влизане на вицепрезидента Камала Харис в президентската надпревара в САЩ - сега тя води пред Тръмп в три ключови щата без твърди предпочитания към някоя партия - съживи надеждите на демократите, че могат да се задържат в Белия дом. Въпреки че нейният тон няма да бъде толкова враждебен като Тръмп 2.0, дипломати и официални лица в Брюксел казват, че Вашингтон ще промени търговските си политики, дори ако Харис спечели вота през есента.

ЕС се опита — макар и безуспешно — да се възползва от разведряването, за да разреши някои продължаващи търговски спорове с администрацията на Джо Байдън, например проблема с митата върху стоманата и алуминия и съживяването на работата на най-висшия съд на Световната търговска организация. Отвориха се обаче нови разриви - по отношение на електрическите превозни средства и суровините.

„Независимо дали Тръмп, или Харис стане президент на САЩ - и да се надяваме, че ще е Харис и демократите, приоритетът на САЩ ще остане икономическата сигурност, вътрешната конкурентоспособност и индустриализацията, както вероятно ще бъде случаят с Европа“, добавя Кларк.

Предвидима непредсказуемост

Бившият висш търговски представител на Тръмп Робърт Лайтхайзър не крие, че Вашингтон ще се изправи срещу ЕС, ако републиканецът се върне в Белия дом. Лайтхайзър, който определи Китай като „най-голямата геополитическа заплаха“ за Америка в книгата си от 2023 г. „Няма безплатна търговия“, предупреждава за „изключително небалансираните“ търговски отношения с ЕС и се прицелва конкретно в „късогледата приятелска политика относно Китай“ на германския канцлер Олаф Шолц.

ЕС отчете излишък в търговията със стоки със САЩ от 156 млрд. евро през миналата година спрямо дефицит в услугите от 104 млрд. евро.

Тръмп заплаши да наложи 10-процентно базово мито върху целия внос от ЕС. Това би навредило на Европа повече, отколкото на САЩ, тъй като нейните износители са по-податливи на несигурността, която търговски конфликт може да причини. Наскоро Тръмп удвои мизата, като заплаши с налагането на 20-процентови мита.

 
Последна актуализация: 07:33 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още