IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Камала Харис може да наклони везните в полза на Украйна

Предпазливият подход на Байдън позволи на Тръмп да диктува наратива относно войната

11:33 | 22.08.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

„Камала Харис, кандидат за президент на САЩ“ изглежда е премахнала много от резервите, които нейната Демократическа партия и много наблюдатели имаха по отношение на „Камала Харис, вицепрезидент“. Разбира се, само времето ще покаже дали това е просто резултат от медения месец след оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата, или действителната реалност за политик, който сега е освободен от сянката на президента и Белия дом.

Същият въпрос виси и над най-големия наследен външнополитически проблем от президентството на Байдън: войната в Украйна, пише за Politico Фабрис Потие, главен изпълнителен директор на Rasmussen Global.

Мнозина от страната на демократите твърдят, че няма нищо фундаментално неправилно в политиката на Байдън относно Украйна. Напротив, неговите съветници и поддръжници обясняват, че той е останал верен на първоначално заявената си цел да подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо, като същевременно избягва пряк конфликт с Русия.

Придържането към стратегия обаче не гарантира нейния успех. И макар че Байдън успя да оглави широка международна коалиция в подкрепа на Украйна, гледайки ситуацията на бойното поле, границите на този предпазлив подход вече стават ясни – независимо от нахлуването си през границата с Русия, Киев губи позиции, буквално и преносно.

По този начин, продължаването на балансиращата политика на Байдън означава, че се задава точка на провал, преди или след болезнено мирно споразумение с Русия, която все още цели да подкопае суверенна и независима Украйна.

Друг неоптимален резултат от предпазливата доктрина на Байдън е, че политиката на САЩ за Украйна все повече се диктува от имението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго (Флорида), а не от Вашингтон. Тръмп беше този, който блокира и забави гласуването в Конгреса на САЩ за приемане на допълнителна помощ за Украйна. И сега Тръмп и неговите съветници са тези, които определят наратива за това как и кога трябва да приключи войната.

Като се стреми да държи въпроса за Украйна извън кампанията, екипът на Байдън по същество позволи на Тръмп да оформи наратива около евентуално бъдещо мирно споразумение.

И така, след като номинацията на Харис вече е сигурна, демократите трябва да си върнат контрола върху политиката на САЩ спрямо Украйна – такава, която, за да успее, трябва да гласи, че войната ще бъде доведена до благоприятен край само чрез сила.

Например, Харис трябва да сигнализира готовността си да премахне оставащите пречки пред използването на доставени от Запада оръжия с голям обсег срещу военни цели в Русия, както и тези относно разполагането на инструктори от НАТО в Украйна.

Досега колебанието на Байдън позволяваше на Русия да ескалира конфликта на ограничена цена. Харис, от своя страна, трябва да посочи, че няма да позволи на руския президент Владимир Путин да определя условията на войната. И за тази цел тя може да предложи нов подход, при който страните от НАТО, които желаят да направят повече, могат да го сторят. Например, тя може даде подкрепата на САЩ за съюзниците, които свалят руски ракети или дронове в непосредствена близост до тяхна територия като актове на самоотбрана - ход, който не би означавал директно въвличане на НАТО в конфликта, но такъв, който би се различавал от тясното тълкуване на Байдън за интересите на НАТО и ролята на алианса в подкрепата на Украйна.

Нов план на Харис би могъл да отговори и на едно голямо недоволство сред републиканците: че европейците все още правят твърде малко. И за тази цел премахването на тези най-рестриктивни условия и показването на подкрепа от САЩ би отворило пътя за по-смелите европейски съюзници - като Франция, Обединеното кралство, скандинавските държави, Чехия, Румъния и Полша - да поемат премерени рискове в подкрепа на Украйна.

Намираме се в критичен момент, който изисква нов подход. Украйна трябва да укрепи позицията си преди евентуални мирни преговори, докато Тръмп неправдоподобно обеща да сложи край на войната за един ден. На фона на всичко това Харис може да започне да определя своя собствена, по-реалистична стратегическа сделка - план, който трябва да покаже, че Украйна и нейните европейски съюзници могат да осигурят по-голямата част от силите, необходими за защита на Украйна, като САЩ предоставят по-малък, но все пак незаменим дял.

Например, тя би могла да заяви, че ако Европа се активизира и разгърне надеждни инвестиции в отбраната и разработи план за готовност за защита на Украйна в следващите пет години, САЩ ще подкрепят отправянето на покана към Украйна да се присъедини към НАТО.

Някои в Демократическата партия няма да се съгласят с този подход, като заявят, че сега е моментът за снишаване относно Украйна - в крайна сметка това беше линията, възприета през пролетта, преди срещата на НАТО. Но този подход не само не успя да донесе на партията някакъв положителен резултат в социологическите проучвания, но също така позволи на Тръмп да диктува наратива за Украйна, като същевременно даде време на Путин да засили позицията си на бойното поле.

С приближаването към мирните преговори Харис има шанса да укрепи преговорната сила на Украйна и да покаже, че европейските съюзници ще поемат по-голямата част от тежестта. И това би било добре не само за Украйна, но и за шансовете на Харис да спечели Белия дом, завършва Потие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 22.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
Алехандро
преди 11 минути
Както каза Ники Хейли: "Ще спечели кандидатът на партията, която първа изгони своя 80-годишен кандидат"!Тръмп вече е неизбираем, такъв надут пуят, такъв невероятен лъжец, толкова агресивен, практически вече прогони твърди избиратели на РП. А какво очаква русия, когато Харис спечели, това путин го знае много добре, за това атакува с цената на "нечувани, невиждани" жетви, според западни военкори в Покровско направление, изоставяйки дори какво става в собствената му страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Алехандро
преди 14 минути
До: Vayk__Как може в целият си троллайномет, да не напишеш и една дума истина?! Постижение си е това, гипер лъжецо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
Vayk__
преди 54 минути
Харис не е приятел със Зелен ски и това се знае от много време! Другото което е оръжията вече не са определящи, на Украйна и липсва човешки потенциал затова и войната трудно ще продължи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 55 минути
До: Tikva007 лапащ, отдавна не ни беше плашил с ядрен удар, хахахаха! ДА ти го повториме, че си глууупав и си забравил... шефа СИ, забрани ядрени удари, 50% от украинското зърно отива в Китай, а те за разлика от теб, не ядът пишшшки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 час
Камала ще се труди неуморно да наклони везните в полза на украйна, а не на чичковците, които й напълниха кошничката с половин милиард за няма и две седмици. Но те може да се зачетат и да последват съвета на мозъчните донори на Расмусен Глобал - пенсионерската занималня на единствения шеф на НАТО, освободен със съмнения за психически и когнитивни проблеми и да забравят за собствените си интереси. Освен, ако интересите им не са в производство на лъкове и стрели за след Третата Световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още