IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Политолог: Прави се разпределение на властовия ресурс на служебния кабинет

Има голяма вероятност предстоящите избори да не бъдат последните предсрочни, смята Георги Киряков

12:00 | 20.08.24 г.

Правят се договорки, прави се разпределение на властовия ресурс, който предлага служебният министерски съвет, които са отвъд обществения интерес. Това каза политологът Георги Киряков в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Президентът Румен Радев не очакваше действията на Горица Грънчарова-Кожарева и е очевидно, че това предложение не го удовлетвори, каза той.

Конституционната ситуация, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за сформиране на служебен кабинет, не е нещо фатално, смята политологът.

„От политическа, а и конституционна гледна точка има приемственост, най-малкото защото настоящото правителство продължава да изпълнява функциите на Министерски съвет. Самата конституционна ситуация не е нещо фатално“, каза той.

Според Киряков проблем обаче е тълкуването дали президентът има право да откаже да подпише указа за назначаване на предложения кабинет. Въпрос е и какво ще направи оттук нататък парламентът – дали ще избере заместник-председатели на Сметната палата и омбудсман.  

„В момента всичко е в ръцете на партиите в парламента. Имайки предвид какво успяха и не успяха да направят до момента след предишните предсрочни избори, съм дълбок песимист, че ще успеят да стигнат до някакъв консенсус за попълване на тези празнини“, каза той.

Няма фигура в държавата, която да заеме поста и да не е била политически обвързана, смята Киряков.

„През годините, в които ГЕРБ управляваше с негласната подкрепа на ДПС, в случая – ДПС-Пеевски, успяха да наситят институционалната конструкция на държавата с имена, близки до конкретните партии“, каза той.

По думите му изборът на нов служебен премиер не е обвързан с насрочването на датата за провеждане на нови избори.

Основното подозрение срещу Калин Стоянов е, че изборите няма да бъдат признати като честни от обществото, защото той не се счита за политически независим от президента и част от гражданите, каза още Киряков. От друга страна, президентът е атакуван, че иска да узурпира МВР, за да проведе удобни за себе си избори.

Политиците трябва да обяснят защо Стоянов е бил приемлив вариант като член на последния редовен и последния служебен кабинет, а вече не е. Вероятно също е бил част от договорките за власт, за които само подозираме, каза политологът.  

Според него има голяма вероятност предстоящите избори да не бъдат последните предсрочни.

Държавната администрация няма да спре да работи в условията на продължителни служебни кабинети, а бизнесът може да продължи да работи отвъд политическата криза, каза политологът.

„Кризата не е фатална за устойчивостта на демокрацията за момента, но това може да се случи при още по-голямо отдръпване на избирателите от изборния процес“, смята Киряков.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още