IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Макрон се надява да излезе от политическата задънена улица с нови преговори

Президентът на Франция ще проведе поредица от консултации в петък, след което ще назначи премиер

11:37 | 20.08.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Emmanuel_Macron_Neil_Hall_EPA_Bloomberg
Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Emmanuel_Macron_Neil_Hall_EPA_Bloomberg

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще се срещне тази седмица с партийни и парламентарни лидери за преговори за излизане от политическата задънена улица относно това кой трябва да състави ново правителство.

Франция се ръководи от временна администрация, след като на извънредните парламентарни избори през юли не беше излъчено мнозинство в парламента, пише Guardian.

След като центристкото правителство на Макрон подаде оставка, Олимпиадата предложи на президента кратък период да спре вътрешната политика в рамките на „примирие“, както сам го определи. Повече от седмица след края на игрите критиците му го обвиняват, че губи време.

Макрон ще проведе поредица от консултации в петък, за да сложи край на безизходицата. „Назначаването на министър-председател ще последва тези консултации и техните заключения“, съобщават от Елисейския дворец и добавят, че френският народ е „изразил желание за промяна и широко единство“.

В съобщението се посочва още, че президентът се надява „да продължи да се движи към конституирането на възможно най-широкото и стабилно мнозинство в служба на страната“.

Центристкият и ляв алианс на Новия народен фронт (NFP) отблъсна заплахата от крайнодясната партия Народен фронт на Марин льо Пен на втория тур на парламентарните избори през юли, което остави долната камара на парламента разделена на три приблизително равни блока.

NFP предложи Луси Кастес, 37-годишен икономист и директор по финансовите въпроси в кметството на Париж, за министър-председател. Макрон, който като президент има правото да назначава лидер на правителството, се съгласи тя да присъства на дискусиите, но вече я отхвърли за поста.

„Въпросът не е да се посочи едно име. Въпросът е какво мнозинство може да се състави в националното събрание“, коментира той.

NFP, която спечели най-много места в 577-местния парламент, заяви, че всеки друг потенциален министър-председател трябва да дойде от нейните редици. След като Кастес беше отхвърлена, крайната левица заплаши Макрон с импийчмънт – ход, който е малко вероятно да успее и беше определен като отвличане на вниманието от други партии в лявата коалиция.

Няколко са възможните кандидати за премиерския пост – основният преговарящ за Brexit от страната на ЕС Мишел Барние, бившият министър Ксавие Бертран, бившият премиер социалист Бернар Казньов.

Макрон разчиташе да яхне вълната на добро настроение след успеха на Олимпийските игри в Париж, след като резултатите от анкета от 1 август показаха, че неговата популярност и тази на служебния премиер Габриел Атал са се повишили с два процентни пункта. Френският политически историк Жан Гариг обаче изразява съмнение, че ще има „олимпийски скок“ за Макрон и смята, че спечеленото доверие е временно.

Макрон е под натиск да назначи нов премиер преди откриването на Параолимпийските игри на 28 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 20.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още