IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Блинкен: Израел прие подкрепяното от САЩ предложение за примирие

Държавният секретар на САЩ призова "Хамас" също да го приеме

23:27 | 19.08.24 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Снимка: Bloomberg LP

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви в понеделник, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел обвързващо предложение, представено от Вашингтон, което цели да заличи различията за постигане на примирие в Газа, и призова „Хамас“ да направи същото, предава Ройтерс.

Блинкен говори пред журналисти след ден на срещи с израелски официални представители, включително среща с Нетаняху, която продължи два часа и половина. Блинкен определи разговора като „много конструктивен“. Топ дипломатът на САЩ заяви по-рано, че усилията са вероятно най-добрата и може би последната възможност за сделка.

Разговори в Катар в търсене на примирие и връщане на заложниците миналата седмица бяха спрени без напредък, но се очаква преговорите да бъдат възобновени тази седмица въз основа на американско предложение за заличаване на пропастта между Израел и „Хамас“.

Но палестинската ислямистка групировка обяви възобновяване на самоубийствените бомбени атентати в Израел след много години на прекъсване, а лекари съобщиха, че при удари на израелската армия са били убити най-малко 30 палестинци в ивицата Газа в понеделник. Това показва, че помирение е малко вероятно.

„В много конструктивна среща с премиера Нетаняху днес той потвърди пред мен, че Израел приема обвързващото предложение, което той подкрепя“, заяви Блинкен пред репортери в Тел Авив.

„Сега е ред на „Хамас“ да стори същото и след това страните, с помощта на медиаторите – САЩ, Египет и Катар, трябва да се обединят и да завършат процеса по постигане на ясно разбиране за това как ще прилагат ангажиментите, които са поели съгласно споразумението“, допълни той.

Трудни преговори

Въпреки американските изрази на оптимизъм и определението на канцеларията на Нетаняху, която заяви, че срещата е била положителна, както Израел, така и „Хамас“ дадоха да се разбере, че всяка сделка ще бъде трудна.

В неделя „Хамас“ обвини Нетаняху, че „изкривява усилията на посредниците“, а Турция заяви, че пратеници на „Хамас“ са казали на турски представители, че американските ръководители „обрисуват твърде оптимистична картина“.

Продължаващите от месеци преговори се въртят около едни и същи проблеми, като Израел твърди, че войната може да приключи само с унищожението на „Хамас“, а военното и политическото крило на групировката заяви, че ще приеме само постоянно, а не временно примирие.

Разногласия има и за продължаващото военно присъствие на Израел в Газа, особено по границата с Египет, за свободното придвижване на палестинците на територията и самоличността и броя на затворниците, които ще бъдат освободени при размяна.

Блинкен призна трудностите. „Предизвикателството е, освен „Хамас“ да се съгласи с предложението, да гарантираме, че има ясно разбиране как различните страни ще изпълнят обещанията си, как в действителност ще приложат това споразумение“.

„Има сложни въпроси, но точно затова имаме и експертни преговарящи, които работят по този проблем... Премиерът Нетаняху се ангажира да изпрати екипа си от старши експерти в Доха или в Египет в опит за завършване на този процес“, каза още Блинкен.

Политически натиск

Блинкен, който е на деветото си посещение в региона от началото на войната, се срещна с израелския президент Исаак Херцог и с Нетаняху в понеделник. По-късно той разговаря с министъра на отбраната Йоав Галант и трябва да посети Египет и Катар.

 Посещението на Блинкен се случва в момент, когато президентът Джо Байдън е изправен пред нарастващ натиск заради позицията си за конфликта, като неговата Демократическа партия започва национално събрание в понеделник на фона на притесненията за гласуващите мюсюлмани и хора с арабско-американски произход в колебаещите се щати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още