IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Блинкен: Моментът е решаващ за примирие между Израел и "Хамас"

Държавният секретар на САЩ е на девето посещение в Близкия изток, за да се опита пак да прокара сделка за спиране на огъня в региона

16:44 | 19.08.24 г.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен прави пореден опит да „срещне“ Израел и групировката „Хамас“. Блинкен е на девето посещение в Близкия изток, откакто започна войната между Тел Авив и „Хамас“ в началото на октомври, за да намали напрежението и рисковете от разрастването ѝ в регионален конфликт и евентуално да доведе до край постигането на споразумение между воюващите страни.

Блинкен е провел тричасова среща с премиера на Израел Бенямин Нетаняху, съобщава Guardian. Според изявление на кабинета на израелския премиер срещата е „положителна и проведена в добър дух“, а министър-председателят е потвърдил ангажимента на Израел към последното американско предложение относно освобождаването на израелските заложници, държани от „Хамас“ в Ивицата Газа, но при гаранции за сигурност, за каквито Израел настоява.

Преди срещата му с Нетаняху Блинкен коментира по време на разговор с президента на Израел Исак Херцог, че моментът е решаващ и вероятно е най-добрият, може би дори и последен, за връщането на живите израелски заложници у дома и прекратяване на огъня в Газа.

Американският държавен секретар също казва, че иска да се увери, че никоя от страните в конфликта не предприема стъпки, които биха могли да провалят процеса по постигане на споразумение. Той предупреди да не се правят провокации, които биха могли да ескалират конфликта.

„Ние работим, за да сме сигурни, че няма ескалация, че няма провокации, че няма действия, които по някакъв начин биха могли да ни отдалечат от постигането на тази сделка или да ескалират конфликта до други места и с по-голяма интензивност“, посочва той.

„Няма по-голяма хуманитарна цел и кауза от това нашите заложници да се върнат у дома“, коментира и Херцог.

След срещите му в Израел Блинкен заминава за Египет за разговори във връзка с евентуалното споразумение за спиране на огъня.

Междувременно продължават военните операции на израелските сили в Ивицата Газа, както и размяната на удари между Израел и ливанската ислямистка групировка „Хизбула“. Израелските военни съобщиха, че един войник е бил убит в понеделник, а друг е бил тежко ранен в Северен Израел, регион, който ежедневно е обект на ракетни и безпилотни атаки от бойци на „Хизбула“ на територията на Ливан.

Групировката обяви, че двама от нейните бойци са били убити и пое отговорност за атаки срещу Северен Израел, включително с дронове. По-рано ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че израелски удар е убил двама души в южните райони на страната, в граничното село Хула.

„Хизбула“ коментира, че е предприела „едновременна въздушна атака“ с „натоварени с експлозиви дронове“ срещу две позиции на израелската армия – казармите Яара близо до границата и база близо до крайбрежния град Акра на около 15 км от израелско-ливанската граница.

Официалната Национална новинарска агенция на Ливан съобщава за израелски обстрел и нападения на няколко южни района на страната.

Същевременно въоръжените крила на групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ поеха отговорност в понеделник за бомбен взрив близо до синагога в Тел Авив. Израелската полиция и разузнавателната агенция определиха взрива като терористична атака. Мъж, който е носел бомбата, е убит, а минувач е ранен при удара, осъществен късно в неделя.

Guardian съобщава още, че във Върховния съд в Лондон е внесена жалба с твърдения, че палестинци са били измъчвани, оставени са нелекувани в болница и неспособни да избягат от постоянните бомбардировки. Вносителите на жалбата – адвокати, искат да попречат на британското правителство да продължи да предоставя лицензи за износ на оръжие за Израел.

Документите с обем над 100 страници съдържат свидетелски показания на 14 души, вкл. палестински и западни лекари, работещи в болниците в Ивицата Газа, шофьори на линейки, служители на отдела за гражданска защита и хуманитарни работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още