IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът няма да подпише указ за нов служебен кабинет заради Калин Стоянов

Изборите се отлагат за след 20 октомври, кабинетът "Главчев" продължава работа

11:19 | 19.08.24 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Президентът Румен Радев няма да подпише указ за назначаване на нов служебен кабинет. Той обяви това, след като кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева представи структурата и състава на кабинета си. 

Президентът обаче отхвърли представения проектокабинет заради присъствието в него на вътрешния министър Калин Стоянов. Радев коментира, че оставането на Стоянов на поста му не може да гарантира провеждането на честни избори и призова Грънчарова да го смени. Тя обаче отказа веднага, на което президентът отговори, че няма да подпише указ за съставяне на нов служебен кабинет.

"Като одитор съм научена това, което говоря, да проверявам. Взела съм убедено решение министър Калин Стоянов да бъде министър на вътрешните работи", посочи Кожарева.

От своя страна, президентът заяви, че изборите се отлагат за след 20 октомври, а правителството на Димитър Главчев продължава да работи.

Преди 10 дни президентът Румен Радев даде срок на Горица Грънчарова-Кожарева да бъде готова със състава на кабинета до 19 август, за да може предсрочните парламентарни избори да се проведат на 20 октомври.

Предложените за служебни министри:

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на транспорта и съобщенията – Валери Борисов

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Иван Кондов

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Виктор Атанасов

Министър на здравеопазването – Петко Стефановски

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтин Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

"Честата смяна на правителства засилва усещането за нестабилност и демотивира администрацията. България, хората, бизнесът нямат време някой да навлиза в ресора си и да получава кредит на доверие. Действия трябват от днес, затова взех решение голяма част от министрите на сегашния кабинет да ги оставя“, каза Кожарева пред президента.

И добави: "При най-малкото съмнение за непочтеност на тяхната работа ще предприема незабавно необходимите действия“.

Тя посочи, че служебният кабинет ще работи в две посоки – организиране и провеждане на честни и спокойни избори и стриктното следване на евроатлантическия път на България.

През последните две седмици кандидатът за служебен премиер разговаря както с настоящите министри, така и с други експерти. Горица Грънчарова-Кожарева запази мълчание през цялото време за хода на разговорите, като най-горещият въпрос бе дали поста си на вътрешен министър ще запази Калин Стоянов, срещу когото има недоволство от ПП-ДБ. 

Горица Грънчарова-Кожарева е изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата за периода от назначаването на председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател до неговото освобождаване.

Първо служебно правителство, после дата за избори

Според Конституцията първо трябва да се назначи служебно правителство и после да се обяви дата за избори. Без служебен кабинет не може да се отиде на предсрочни избори. Това коментира доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Вариантите са два – да се попълнят органите, от които може да се избира служебен министър-председател, или нови консултации. Радев предлага попълване на състава за избор на премиер, припомни Киселова в коментар пред БНТ.

„Президентът иска да бъде попълнен списъкът, от който може да бъде назначаван служебен премиер. Имаме вакантно място за омбудсман, зам.-омбудсман и непопълнени места за членове на Сметната палата. На второ място може да се промени конституционният текст, но това изисква много повече време“, каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Или кризата ще се задълбочи, или ще се развърже, коментира конституционалистът.

Седми парламентарни избори

Предстоящият предсрочен вот ще бъде шести след редовните парламентарни избори на 4 април 2021 г. Последните предсрочни избори бяха на 9 юни тази година. От 4 април 2021 г. насам президентът Румен Радев връчи 21 мандата, като с два от тях се създаде редовно правителство.

Всеки четвърти българин ще гласува за ГЕРБ, а битката ще е за второ, трето и четвърто място. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп". Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място, показа последното социологическо проучване на „Галъп“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 19.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 час
Bravo на президента Радев! Сигнала е "Няма смисъл марионетка да сменя марионетка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още