IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Давид Леви: Китай е големият печеливш от геополитическото напрежение по света

Никой няма да спечели от многомащабна война в Близкия изток, коментира анализаторът

11:51 | 17.08.24 г. 1
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В крайна сметка Китай се оказва големият печеливш от геополитическото напрежение по света. Това каза Давид Леви, международен анализатор, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него никой няма да спечели от многомащабна война в Близкия изток. 

Иран има нов министър-председател, който е реформатор и опитва да възстанови силно пострадалата иранска икономика. Войната е последното нещо, от което Иран се нуждае сега. В Израел ситуацията е сходна, коментира още анализаторът.

„Логиката показва, че Нетаняху трябва да подаде оставка и да му бъде потърсена отговорност. Аналогичен е случаят с Голда Меир и нейната оставка“, отбеляза гостът. Трябва да се разследва какво е довело до това Израел да не е военно подготвен за атаката. Срещу него се водят още три много сериозни разследвания. Ако не беше войната, Нетаняху щеше  да трябва се съсредоточи върху това да докаже невинността си в съда. В държавата има достатъчно механизми, които да регулират и балансират властта на министър-председателя", посочи гостът.

Според него очакванията на Нетаняху, че едно потенциално президентство на Тръмп ще стабилизира властта му, са пресилени. Техните отношения охладняха, когато Нетаняху стана един от първите лидери, честитил изборната победа на Байдън.

В САЩ подкрепата на Израел се комуникира чрез два езика. От една страна, не бива да бъде изгубен еврейският вот и Израел трябва да бъде подкрепен, но от друга трябва да се отчете и електоралната тежест на мюсюлманите и на левите избиратели, заяви Леви. Според него става въпрос за игра на баланс.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 17.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 2 часа
Китай верно е големият печеливш, но комунистите ще прахосат тази изгода. Иди0ти са и такива ще си останат, ако ще и на Марс да са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още