IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Как тактиката на Тръмп да сплашва промени Републиканската партия

Докато навлиза в последния етап от президентската кампания, той прочисти своята партия от нелоялни лица. Но неговата мания за лоялност може да му струва важни гласоподаватели

20:30 | 16.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато конгресменът Том Райс гласува за импийчмънт на Доналд Тръмп за подстрекаване на тълпата, която нахлу в Капитолия през януари 2021 г., това беше началото на края на политическата му кариера.

Гневни телефонни обаждания и имейли – включително три смъртни заплахи – разтърсиха офиса на републиканеца в Южна Каролина. На следващата година, когато Райс се кандидатира за шести мандат, заместник-шерифът често трябваше да го охранява на обществени събития. Тръмп подкрепи противника на Райс на първичните избори на партията. На митинг бившият президент предупреди избирателите, че конгресменът „си партнира с демократите, за да забие нож в Републиканската партия и, честно казано, да забие нож в гърба на страната ни“, пише Ройтерс.

Райс беше смачкан. Днес някогашният любимец на консерваторите, фискален ястреб, е отбягван от бивши съюзници и някои стари приятели, разкрива той пред Ройтерс. Райс се чувства предаден от колегите си републиканци, които „вместо да спазят клетвата си и да защитят конституцията, решиха, че позицията и властта им струват повече“.

При циментирането на своята трета поредна републиканска президентска номинация, Доналд Тръмп и неговите най-верни последователи използваха заплаха и тормоз, за ​​да променят фундаментално партията на Рейгън, прочиствайки служители и активисти, смятани за недостатъчно лоялни към Тръмп и неговата програма „Да направим Америка отново велика“ (MAGA). Тръмп е наложил тази вярност на всяко ниво на партията, от незначителните щатски и местни служители до членовете на Конгреса, секретарите и съперниците за президентския пост, призовавайки за отмъщение срещу тези, които се съпротивляват на исканията му, гласуват срещу интересите му или противоречат на съюзниците му.

Откакто стартира своята социална медийна платформа Truth Social в началото на 2022 г., Тръмп е публикувал повече от 600 атаки срещу колеги републиканци, като е изтъкнал за осъждане повече от 100 партийни служители, активисти и десни медийни фигури, изтъква Ройтерс в преглед на неговите близо 20 000 публикации през това време.

Една скорошна мишена: Брайън Кемп, републикански губернатор от Джорджия, който Тръмп загуби на косъм през 2020 г. Тръмп смъмри Кемп на митинг на 3 август, наричайки го „малкия Брайън“. Тръмп формулира нападението си срещу Кемп като част от широкото прочистване на партията.

„Той е лош човек. Той е нелоялен човек“, заяви Тръмп за Кемп. По-рано същия ден той написа в Truth Social: „Трябва да прочистим партията от хора, които са против нашите кандидати и да направим по-трудно за популярен републикански президент да победи радикалната левица“.

Най-доброто оръжие на Тръмп е неговата жадувана подкрепа, често използвана, за да прогони нелоялните от партията. От началото на 2022 г. той е подкрепил републиканските претенденти срещу най-малко 13 членове на собствената му партия в Конгреса, показва преглед на Ройтерс на неговите одобрения. Всички с изключение на трима от 13-те губят местата си или се отказват от надпреварата.

А от 10-те републикански членове на Камарата на представителите, които гласуват за импийчмънта му, само двама остават на поста. Четирима губят от подкрепяните от Тръмп първични претенденти, включително Лиз Чейни, а четирима избират да не се кандидатират отново. Най-малко седем са били заплашвани или тормозени от поддръжници на Тръмп, показват полицейски доклади, съдебни протоколи и собствените им публични изявления.

Тръмп също така подлага партийни служители от по-ниско ниво на порицание, често предизвиквайки подражателски тормоз. Повече от една четвърт от републиканските му мишени в Truth Social са били щатски законодатели, щатски съдии, служители от местните избори и други сравнително нископоставени политически фигури, установява Ройтерс.

Ройтерс документира най-малко 39 случая на избрани национални и щатски републикански служители, които са били заплашвани или тормозени от 2021 г. насам за предприемане на действия или изразяване на възгледи, смятани за противоречащи спрямо тези на Тръмп и дневния ред на MAGA. Мишените включват републиканци, които поставят под въпрос невярното твърдение на Тръмп, че изборите през 2020 г. са били „откраднати“.

„Заплахата е голяма част от властта“, коментира Сара Лонгуел, бивш републикански стратег и ръководител на „Републикански гласоподаватели срещу Тръмп“, група за политическо действие.

Републиканците, които се противопоставят на Тръмп, трябва да обмислят възможността да се сблъскат със заплахи или сплашване от неговите поддръжници и да бъдат изгонени от политиката, изтъква тя. „Трудно е да се разделят страхът от политическото насилие и страхът от самоубийството в кариерата“.

Резултатът: по времето, когато Тръмп приема републиканската президентска номинация на 18 юли, партията е напълно зад него. Повечето от видните му републикански критици се съгласяват с това - включително най-мощният му съперник, бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли и бившият главен прокурор Уилям Бар. И двамата нарекоха Тръмп негоден за поста, но по-късно се отказаха от твърденията си и заявиха, че ще гласуват за него.

Атаките на Тръмп срещу колегите му републиканци носят политически рискове, изтъкват някои политически експерти. Атаките са също толкова силни, като тези срещу опонента на Тръмп от Демократическата партия - 81-годишният президент Джо Байдън, който изоставаше от своя съперник в социологическите проучвания в продължение на месеци, обременен от опасения за възрастта му. Тъй като наследникът на Байдън, вицепрезидентът Камала Харис, настига Тръмп в анкетите, вътрешнопартийните атаки на Тръмп, като тази срещу Кемп, се равняват на „самонараняване“, смята Дейвид Васерман, старши редактор в Cook Political Report, непартийна политическа медия. В една напрегната надпревара Тръмп се нуждае от подкрепата на умерените републиканци, казва той.

Доноси и заплахи

Две категории републиканци са били изправени пред най-тежкия обстрел от страна на Тръмп, показва прегледът на публикациите му в социалните платформи: съперниците му за тазгодишната президентска номинация и служители, които се противопоставиха на неоснователното му твърдение, че изборите през 2020 г. са сравнени с фалшификации.

Тръмп осмива своя съперник Рон ДеСантис, губернатора на Флорида, повече от 250 пъти, определяйки го като „Десанктимониъс“ (игра на думи, включваща sanctimonious – светотатствен). И той осмива последния си съперник, който отпадна, бившия губернатор на Южна Каролина Хейли, повече от 50 пъти като „Пилешки мозък“.

И двамата са били подложени на заплахи и тормоз по време на кампанията, което е наложило повишени мерки за сигурност, разкриват съответните служби по сигурността и правоприлагащи органи.

Тръмп също атакува по-малко известни държавни и местни служители.

Ръсти Бауърс, консервативен републиканец, който беше председател на Камарата на представителите в Аризона, отказа да отмени малката победа на Байдън през 2020 г. в щата. Членове на местната партия го нарекоха предател, заплашителни съобщения заляха офиса му, а мъж с пистолет се появи в дома му, разкрива Бауърс. Тръмп нарече Бауърс „слаб“ и човек, който „греши във всичко“ и подкрепи съперник републиканец в надпреварата за щатския Сенат през 2022 г.

„Поклонение и идолопоклонство“

В новата Републиканска партия масовите поддръжници се заеха да налагат лоялност към Тръмп, като идентифицират и хулят републиканците, за които смятат, че не са в крак с лидера.

Мат Фогал, републикански окръжен прокурор в окръг Франклин в Пенсилвания до края на миналата година, има такова родословие, което в миналото  лесно ми е осигурявало победа в консервативния южен централен регион на щата. Той посещава евангелска църква и служи в Националната гвардия с командировки в Косово и Афганистан. Фогал става окръжен прокурор през 2009 г. Той се кандидатира без оспорване три пъти в окръга, където Тръмп спечели повече от 70% от гласовете през 2016 г. и 2020 г.

Когато Тръмп стана президент, Фогал не е съгласен с коментарите му, очернящи имигрантите, мюсюлманите и жените. Но той запазва възгледите си за себе си. Той си казва, че страната ще оцелее през следващите четири години и след това ще поправи щетите, причинени от Тръмп, разкрива той. Но през май 2020 г., когато протестите за расова справедливост заливат нацията след полицейското убийство на Джордж Флойд, Фогал публично скъсва връзките си с Тръмп.

Докато протестиращи срещу полицейската бруталност и расизма се събраха мирно в преобладаващо белия окръг Франклин, Фогал издава изявление, възхваляващо техния „положителен дух на промяна и равенство“. Той също така критикува Тръмп, че е разрешил на Националната гвардия да използва сила срещу протестиращи във Вашингтон.

Поддръжниците на Тръмп – и някои полицаи – бързо го осъждат.

Фогал се среща с местните правоприлагащи органи, за да обясни позицията си. На една среща офицер го обвинява, че е „марксист“, разкрива той. В местна църква пасторът иска да знае дали подкрепя мародери и бунтовници, спомня си Фогал. Съпругата му, козметик, губи клиенти. Някои роднини спират да говорят с него. Местното представителство на Републиканска партия го заклеймява.

Фогал се мъчи да открие как е разбрал погрешно собствената си общност. „За първи път виждах такъв вид поклонение и идолопоклонство, начина, по който говореха за Тръмп“, изтъква той.

През същия септември, вече зачеркнат от републиканците, Фогал подкрепя Байдън на изборите през 2020 г. След бунтовете в Капитолия той обяви, че се е регистрирал като независим. Въпреки че не е получавал смъртни заплахи, полицаи, които смятал за свои приятели, му казали, че трябва да носи пистолет, „в случай че някой направи нещо глупаво“, признава той.

С наближаването на края на мандата му Фогал търси работа в частния сектор, като открива, че не е добре дошъл в местните адвокатски кантори.

Миналия октомври Фогал си намира работа като адвокат в кантората на главния съветник на губернатора на Пенсилвания и подава оставка като окръжен прокурор. Но той изтъква, че мнозина в родния му град не са му простили.

„Аз съм буквално парий“, коментира Фогал. „Нещата тук бяха различни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още