IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недовършената работа на Байдън и Харис - данъци за богатите, кредит за отглеждане на деца

Камала Харис не е оповестявала подробен списък с политическите си позиции, откакто зае най-високата позиция за кандидатурата на демократите в президентската надпревара

19:30 | 16.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проектоплатформата на Демократическата партия призовава за възстановяване на правото на аборт в цялата страна, за продължаване на инициативите за зелена енергия, които могат да създадат работни места и да спомогнат за забавяне на климатичните промени, за ограничаване на разходите за детски грижи на семействата с ниски доходи и за това да се настоява също Конгресът на САЩ да одобри път към американско гражданство за "дългосрочно" пребиваващите нелегални имигранти в страната.

В него също така се казва, че правото на Израел да се защитава е "непреклонно", като същевременно се подкрепят усилията на администрацията на президента Байдън за постигане на трайно споразумение за прекратяване на огъня, което би сложило край на сраженията между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, отбелязва АП.

През по-голямата част от президентството си Джо Байдън се опитваше да убеди американците, че финансовото им състояние е по-добро, отколкото те го осъзнават. Сега вицепрезидентът Камала Харис ще се опита да разклати тези негативни възприятия, докато избирателите продължават да се тревожат за траекторията на икономиката, коментира на сайта си телевизия NBC News.

Икономиката и опасенията, свързани с нарастващите разходи за живот, се нареждат сред основните въпроси за американските избиратели, които постоянно дават на Байдън ниски оценки. Макар и да се опитваше да наблегне на положителните страни, като сравнително ниската безработица и силния икономически растеж, Байдън не успя да подобри настроенията на американците на фона на високата от десетилетия инфлация.

Налице са някои ранни признаци, че Харис има предимство пред избирателите по отношение на икономиката пред Байдън през седмиците след като пое да се кандидатира за президент, отбелязва NBC. В допитване на NPR (Националното обществено радио) и Института за социологически проучвания "Марист", оповестено този месец, 51% от американците твърдят, че Тръмп би се справил по-добре с икономиката, докато 48% казват същото за Харис. Това е слабо намаление на подкрепата за Тръмп от юни насам и увеличение за Харис спрямо Байдън.

В отделно социологическо проучване на в. Financial Times и Мичиганския университет, оповестено също този месец, 42% от анкетираните заявяват, че имат доверие на Харис да се справи с икономиката в сравнение с 35%, които са казали същото за Байдън през месец юли, когато той беше кандидатът на демократите. Около 41% посочват, че имат доверие на Тръмп както в проучванията през юли, така и през август.

Но други показатели тази седмица сочат, че американските потребители продължават да харчат, като продажбите на дребно през юли са се увеличили повече от очакваното, а търговската верига Walmart отчете стабилен ръст на продажбите. Въпреки опасенията за пазара на труда, броят на американците, подали молби за обезщетения за безработица, е отбелязал спад за втора поредна седмица.

Същевременно потребителите получават известно облекчение по отношение на растящите цени. Инфлацията показва последователни признаци на забавяне, като през юли потребителските цени са нараснали с най-бавния темп от началото на пандемията от коронавирус. През юли тази година цените на употребяваните автомобили са се понижили с 11% в сравнение с предишната година, а на бензина са се понижили с 2,2%.

Въпреки това цените като цяло са се повишили с 20%, откакто Байдън встъпи в длъжност според индекса на потребителските цени. Макар и заплатите да се увеличават, при отчитане на инфлацията потребителите разполагат с малко по-ниска покупателна способност, отколкото в началото на 2021 г., сочат данни на Бюрото за трудова статистика, цитирани от NBC.

Харис ще изложи повече подробности относно програмата си за икономическа политика в речта си по-късно днес в щата Северна Каролина, където се очаква тя да се съсредоточи върху намаляването на цените, включително да предложи план за предотвратяване на изкуственото завишаване на цените от страна на големите производители на храни и търговците на хранителни стоки, съобщиха от нейната предизборна кампания. Харис ще предложи и ограничаване на възможността за придобиване на компании от хранително-вкусовата промишленост, ако тези сделки могат да доведат до повишаване на цените на хранителните стоки.

Цените на хранителните стоки отбелязаха едни от най-големите увеличения през последните три години, посочва NBC, като допълва, че предложението на Харис ще има за цел да се създаде федерална забрана за изкуственото повишаване на цените от корпорациите в хранителната и преработващата промишленост. Според предварително разпространени откъси от нейното изказване, тя ще обвини месопреработвателите, че са увеличили цените и същевременно са реализирали рекордни печалби от началото на пандемията от коронавирус.

Харис и преди е призовавала за увеличаване на минималната работна заплата и за разширяване на данъчния кредит за отглеждане на деца - две предложения, които биха могли да бъдат от полза за американските домакинства с по-ниски доходи. Тя също така призова бакшишите на работниците в сферата на услугите да бъдат освободени от федерални данъци - нещо, за което Тръмп също изрази подкрепата си.

"Избирателите гледат напред, интересуват се от бъдещето и тя умно излага нова политика, която има известна популистка привлекателност", каза Тим Хоугън, стратег на демократите, работил като бивш говорител на предизборната кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г., като добави: "Има оригиналност в това, което тя е и което представлява в надпреварата".

Американските потребители биха могли да получат повече финансови облекчения през септември, когато Федералният резерв на САЩ, според очакванията на икономистите, трябва да намали лихвените проценти на последното си заседание преди изборите през ноември, отбелязва NBC. Това би могло да доведе до по-ниски лихвени проценти по жилищните ипотечни кредити, което ще облекчи бъдещите купувачи на жилища, както и до по-ниски лихвени проценти по изплащане на сметките на кредитните карти и заемите за автомобили. Понижаването на лихвените проценти би спомогнало също и за намаляване на разходите за заеми на работодателите, които искат да разширят бизнеса си.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:02 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 час
Интересувам се от политиките , които ще защитава - дайте линк към интервю с нея моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още