IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недовършената работа на Байдън и Харис - данъци за богатите, кредит за отглеждане на деца

Камала Харис не е оповестявала подробен списък с политическите си позиции, откакто зае най-високата позиция за кандидатурата на демократите в президентската надпревара

19:30 | 16.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията

Демократите са преследвани от гнева на гласоподавателите и атаките на републиканците заради инфлацията в периода след въвеждането на мерките във връзка с пандемията от коронавирус, която те първоначално отхвърлиха като "преходна".

Докато представителите на американската администрация смятат, че основната отговорност за контролиране на инфлацията носи Федералният резерв на САЩ, Байдън и Харис определят намаляването на разходите като свой основен икономически приоритет.

Те насочиха вниманието си към корпоративната "алчност" и проблемите във веригата за доставки, настоявайки за засилване на прилагането на законодателството в областта на конкуренцията, както и за подмяна на ръждясалите мостове по пътищата и оловните водопроводни тръби, които могат да повишат разходите и да задушат потенциала за икономически растеж.

И са склонни да позволят производството на изкопаеми горива в САЩ да достигне до рекордни нива, въпреки целите им относно опазването на климата, като са готови да използват и от стратегическия петролен резерв, за да намалят цените по бензиностанциите. Тръмп заяви, че резервът трябва да се използва само в случай на извънредна ситуация.

Жилищата поглъщат една трета от разходите на американците и Харис сигнализира, че иска да направи повече за справяне с високите разходи, които са направили притежаването на собствено жилище в САЩ недостъпно за мнозина.

Промишлената политика

Байдън и Харис с гордост настояват за нова промишлена политика в страната, която да използва правителствени насоки и финансиране за защита и стимулиране на растежа в определени отрасли.

Индустриите, предпочитани от демократите, включват чиста енергия, електрически превозни средства, космически изследвания, квантови изчисления, киберсигурност и полупроводници.

Байдън и Харис твърдят, че разширяването на производството в тези области може да създаде работни места, да повиши заплатите, да укрепи профсъюзите, да стимулира икономическата активност, да повиши икономическата конкурентоспособност спрямо други държави, както и да защити предимствата на САЩ в областта на националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Четири дни преди откриването на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго демократите не са актуализирали своята партийна платформа, за да заменят Байдън с Харис, и тя показва грешния кандидат за президент, отбелязва Асошиейтед прес.

Платформата на Демократическата партия, която по същество е документ, очертаващ целите и политическите позиции, подкрепяни от партията, не е актуализирана от оповестяването на проектоплатформата на 13 юли, осем дни преди президентът Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за преизбиране и да подкрепи вицепрезидентa Камала Харис.

Комитетът, отговарящ за съставянето на платформата, работи повече от година по нейното изготвяне, включително оставяйки възможност на ключови фигури да коментират и да направят промени по-рано това лято. Но вече формулираният текст, който трябва да бъде одобрен от делегатите на конгреса, не е променян отпреди Байдън да напусне надпреварата. И не е предвидено органът да се събере, за да актуализира платформата преди началото на конгреса идния понеделник.

Харис не е оповестявала подробен списък с политическите си позиции, откакто зае най-високата позиция за кандидатурата на демократите в президентската надпревара, въпреки че нейните помощници в предизборната кампания предполагат, че тя вече не се придържа към някои от по-либералните позиции, които зае по време на първата си кандидатура за президент през 2020 г., включително одобряването на забрана за добива на шистов газ чрез така наречения хидравличен фракинг.

Политическата платформа, която обикновено излага позициите на партията със сериозен принос от страна на съюзниците на кандидата за президент, в момента не дава представа и за нейните преки виждания по ключови въпроси.

Платформата няма задължителен характер. Въпреки това някои демократи разкритикуваха републиканците, че не са били по-прозрачни при одобряването на състоящата се от 16 страници платформа на тяхната партия по време на Националния конгрес на Републиканската партия миналия месец в Милуоки - включително при модифицирането на документа, за да се придържа по-тясно към позициите на бившия президент Доналд Тръмп по отношение на абортите и други ключови въпроси.

"Платформата на Демократическата партия ще олицетворява ценностите на нашата партия и ще се основава на историческите постижения, които демократите постигнаха при управлението на екипа Байдън-Харис", се казва във вчерашното изявление на националния комитет на демократите.

"Комитетът по съставянето на платформата работи усърдно със заинтересованите страни от всички краища на нашата партия, за да създаде смела, прогресивна програма за следващите четири години, а платформата, която делегатите ще гласуват на конгреса, ще бъде отражение на този процес", се казва още в изявлението.

Все пак проектоплатформата от юли посочва в преамбюла си: "Президентът Байдън, вицепрезидентът Харис и демократите се кандидатират, за да довършат работата", което, разбира се, не е съвсем вярно, като се има предвид, че Байдън отпадна от надпреварата.

Предложената от демократите проектоплатформа е в обем от 80 страници и се концентрира върху педантично излагане на тезата с какво кандидатурата на Байдън-Харис се различава от тази на Тръмп - език, който все още може да се приложи, дори ако кандидатурата на партията сега е различна.

В нея бившият американски президент и сегашен кандидат за президент на Републиканската партия бива осмиван като "фокусиран не върху възможностите и оптимизма, а върху отмъщението и възмездието; не върху американския народ, а върху себе си". В нея Тръмп и неговата партия биват обвинявани, че възнамеряват да изтръгнат основните лични свободи на американците, да диктуват какви решения за здравеопазването могат да вземат жените, да забраняват книги и да казват на хората кого могат да обичат.

Повечето от основните заключения в проектоплатформата на демократите подкрепят работата на администрацията на президента Байдън. В седмиците, откакто стартира предизборната си кампания за президент, Харис говори като цяло в подкрепа на основните цели на администрацията на Байдън. Това означава, че оцелялата проектоплатформа съвпада с много от нейните възгледи. Макар и имената на кандидатите да не са променени, това предполага, че новата кандидатура не е имала толкова голям принос, колкото е обичайно, при изготвянето на списъка с това, за което трябва да се бори, ако спечели Белия дом, коментира АП.

Последна актуализация: 19:02 | 16.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
RoyBatty
преди 1 час
Интересувам се от политиките , които ще защитава - дайте линк към интервю с нея моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още