IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всички версии за взривовете край Елин Пелин остават актуални

Извършени са осем огледа на взривените складове, разпитани са над 30 свидетели, съобщиха от прокуратурата

17:25 | 15.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Към момента прокуратурата не изключва нито една от възможните версии за взрива в складовете за пиротехника край Елин Пелин и се работи по всяка една от тях. Не се изключва нито случайно деяние, нито противоправни действия, нито небрежност. Разследват се всички възможни варианти за причината за настъпилия инцидент. Това каза на брифинг там ръководителят на Окръжната прокуратура в София Наталия Николова, предава БТА.

До момента са извършени осем огледа на местопроизшествието. Разпитани са над 30 свидетели. Изискана е документация от Агенция "Митници", Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", Служба "Контрол на общоопасните средства", Министерство на отбраната, общината и други.

Сред възможните версии за инцидента са случайно деяние, противоправно действие и небрежност, посочи прокурорът и добави, че заключение ще може да бъде направено след анализ на разпитите на всички свидетели и изготвените експертизи.

Причината за смъртта на двамата души, телата, на които бяха открити в складовете, е взривна травма, съобщи Николай Попов, заместник окръжен прокурор на София и един от наблюдаващите прокурори по разследването. Той припомни, че досъдебното производство е образувано за причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на правнорегламентирана дейност.

На 25 юли пожар в склада за пиротехнически изделия до село Гара Елин Пелин предизвика серия от взривове. При инцидента загинаха четирима души - двама в болница, а други две тела бяха открити няколко дни по-късно в складовете. Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 15.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още