IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От споразумението за мира в Газа зависи и отмъщението на Иран

Само споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа би възпряло Иран да отмъсти на Израел за убийството на ръководителя на "Хамас" Исмаил Хания

14:16 | 14.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Разрушения в ивицата Газа. Снимка: Amir Levy/Getty Images
Разрушения в ивицата Газа. Снимка: Amir Levy/Getty Images

Само споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, постигнато в резултат на очакваните в четвъртък преговори, би възпряло Иран да отмъсти на Израел за убийството на ръководителя на политическото бюро на палестинското ислямистко движение "Хамас" Исмаил Хания на негова територия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на властите в Техеран.

Високопоставен ирански служител по сигурността съобщи, че страната му, заедно със съюзническата ѝ ливанска ислямистка групировка „Хизбула“, ще предприеме директна атака, ако преговорите в Газа се провалят или ако преценят, че Израел протака преговорите.

С оглед на повишения риск от по-мащабна война в Близкия изток след убийствата на Хания и висшия военен лидер на „Хизбула“ Фуад Шукр, през последните дни Иран води интензивен диалог със западните държави и САЩ за определяне на мащаба на ответните мерки, които ще предприеме.

Така наред със страданието на заложниците, които „Хамас“ държи, както и гладът, болестите и разрушенията, които заплашват почти всички палестинци в ивицата Газа заради военните действия, залогът за бързо прекратяване на военните действия се вдига още повече, коментират световните агенции.

През по-голямата част от последния месец се разпространяваха съобщения, че прекратяването на огъня в Газа е близо. Войната създаде големи разходи за Израел и причини огромни разрушения в Газа, коментира в своя публикация в онлайн изданието на Центъра за стратегически и международни изследвания директорът на програмата му за Близкия изток Джон Олтърман.

По думите му позициите на двете страни са преодолими, затова основните посредници - Съединените щати, Катар и Египет - призоваха страните да се съберат утре, за да постигнат споразумение.

Дори срещата вероятно да се състои, все още няма сериозни публични доказателства, че някое от ръководствата на двете страни смята, че е приключило с войната, отбеляза Олтърман.

След смъртта на най-малко 93 души при израелски удар срещу училище в Газа в събота „Хамас“ даде знак, че е съгласен на сключване на споразумение за прекратяване на огъня, съобщи CNN. Групировката обаче посочи, че няма да изпрати свои представители на утрешната среща и настоя преговарящите да се придържат към плана на американския президент Джо Байдън, предложен миналия месец.

"От загриженост и отговорност към нашия народ и неговите интереси движението изисква от посредниците да представят план за изпълнение на проекта, който беше представен на движението и за който се договорихме на 2 юли 2024 г., въз основа на предложенията на Байдън и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. (Настояваме преговарящите) да принудят окупаторите да го приемат, вместо да се стига до нови кръгове на преговори или нови предложения", се казва в изявление на „Хамас“.

Израел, от своя страна, каза пред Ройтерс, че ще изпрати своя делегация на преговорите утре. Въпреки проявената готовност за разговори обаче, израелският премиер Бенямин Нетаняху е добавил пет нови условия към исканията на Израел, които могат да спънат процеса за постигане на мир пише New York Times, като се позовава на документи, в които подробно са описани преговорните искания на израелското правителство.

Наред с другите условия, в последния документ, представен на посредниците в края на юли, се предлага израелските сили да запазят контрола си върху южната граница на ивицата Газа с Египет - подробност, която не беше включена в предложението на Израел от май, когато се обещаваше "изтегляне на израелските сили на изток от гъсто населените райони по границите във всички райони на ивицата Газа".

Освен това в продължение на месеци Израел заявяваше, че ще се съгласи на прекратяване на огъня само ако неговите войници могат да проверяват завръщащите се палестинци за оръжие, докато се придвижват от южната към северната част на Газа. След това, в предложението си от май, Израел все още настояваше за забрана за притежание на оръжие, но смекчи искането си като премахна изричното условие израелските сили да правят проверки. Това накара „Хамас“ да се съгласи, отбеляза New York Times. В писмото на Израел от юли въпросът за прилагането на закона обаче бе възобновен, като се посочва, че проверката на хората, завръщащи се в северната част на страната, ще трябва да бъде "осъществена по договорен начин".

Израелските критици на Нетаняху обвиниха премиера, че вкарва преговорите в безизходица, тъй като новите му условия рискуват да ги провалят в момент, когато споразумението изглежда постижимо. Някои от тях твърдят, че той дава приоритет на стабилността на коалиционното си правителство пред свободата на заложниците. Слабото му мнозинство в парламента зависи от няколко крайнодесни депутати, които са обвързали подкрепата си за неговото правителство с предотвратяването на прекратяване на огъня.

В изявление за New York Times обаче кабинетът на Нетаняху отрече да е добавял нови условия и подчерта, че новият политически лидер на „Хамас“ Яхия Синуар „е бил и остава единствената пречка за сделка със заложниците“.

Описван като твърдолинеен и строг, изборът на Синуар, когото Израел смята за вдъхновител на атаката от 7 октомври, не изглеждаше обнадеждаващ за продължаването на мирните преговори с Израел, които бяха водени от убития му предшественик Исмаил Хания, коментираха световните медии.

„Хамас“ остава непоколебим на бойното поле и в политиката“, подчерта пред катарската телевизия „Ал Джазира“ Осама Хамдан, говорител на групировката. „Човекът, който ръководи днес, е този, който водеше боевете повече от 305 дни и все още е непоколебим на бойното поле“, добави той.

От 7 октомври насам Синуар е и цел номер едно в списъка на Израел. "Назначаването на заклетия терорист Яхия Синуар за нов лидер на „Хамас“, на мястото на Исмаил Хания, е още една убедителна причина за бързото му елиминиране и заличаване на тази гнусна организация от лицето на Земята", написа в социалната мрежа Х израелският външен министър Израел Кац веднага след избирането му.

"(Синуар) беше и остава главният решаващ фактор, когато става въпрос за сключване на примирие", каза и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. "(Той) ще реши дали да продължи с прекратяването на огъня, което очевидно ще помогне на толкова много палестинци в отчаяна нужда, жени, деца, мъже, които са попаднали под кръстосан огън ... Това наистина зависи от него", добави той.

Израелски и американски разузнавачи твърдят, че стратегията на Синуар е да продължи войната в Газа толкова дълго, колкото е необходимо, за да накърни международната репутация на Израел и да влоши отношенията му с основния му съюзник - Съединените щати, пише New York Times, но "Ал Джазира" съобщава, че според анализаторите дори под неговото ръководство мир все още е възможен.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още