IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Депутатите одобриха на първо четене ускорената ликвидация на фирми без дейност

В тези случаи се осигурява и възможност за „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията

13:04 | 14.08.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Със 135 гласа „за“, един „против“ и четири „въздържал се“ депутатите одобриха промени в Търговския закон, които дават възможност за ускорена ликвидация на юридически лица, които през последните 12 месеца нямат дейност, наети служители или регистрация по Закона за данък върху добавената стойност, съобщава БТА. 

Ликвидацията на търговското дружество е доброволно производство за разпределение на имуществото му след неговото прекратяване. Целта на ликвидацията е да се събере и осребри цялото имущество на дружеството и след като се удовлетворят всички кредитори, остатъкът да се разпредели между съдружниците.

От улеснената ликвидация ще могат да се възползват дружества, които нямат задължения към държавата и общините, както и данъчни задължения и задължения за осигурителни вноски. В тези случаи се осигурява и възможност за „обслужване на едно гише“ чрез Агенцията по вписванията.

Законопроектът беше предложен за обществено обсъждане още в края на 2023 г.

Създаването на законова рамка за постигане на ускорената ликвидация е един от ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

В момента доброволната ликвидация на бизнес в България отнема близо една година, процедурата е продължителна и скъпа. В същото време се създават между 30 хиляди и 50 хиляди нови юридически лица на година, като над 90% от новосъздадените компании се провалят още в началните стъпки.

По време на днешното заседание Народното събрание прие и още една промяна в Търговския закон, с която се предлага обща уредба на правилата за презгранично преобразуване чрез вливане, сливане, разделяне и отделяне, когато поне едно от участващите в преобразуването дружества е създадено в съответствие със законодателството на друга държава членка на Европейския съюз (ЕС) или държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство и има седалище, адрес на управление или основно място на дейност в рамките на ЕС. Промяната е приета с 148 гласа „за“ и 5 „въздържал се“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.08.24 г.
Най-четени новини
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още