IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преследваният от скандали японски премиер напуска поста си

Фумио Кишида няма да се бори и за преизбиране начело на Либерално-демократическата партия

08:43 | 14.08.24 г.
Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg LP
Фумио Кишида. Снимка: Bloomberg LP

Японският премиер Фумио Кишида заяви, че ще се оттегли през септември, слагайки край на тригодишен мандат, белязан от политически скандали. Така той открива пътя за нов премиер, който да се справи с последиците от нарастващите цени, пише Ройтерс.

„Ще продължа да правя всичко, което мога, като премиер до края на мандата си през септември“, каза Кишида на пресконференция в сряда, на която обяви решението си да не се стреми към преизбиране като ръководител на Либерално-демократическата партия.

Решението му да се оттегли предизвиква надпревара за замяната му като партиен ръководетил, а следователно и като лидер на четвъртата по големина икономика в света.

Общественото доверие към Кишида намаля на фона на разкрития за връзките на партията му с противоречивата Обединителна църква, а неотдавна и за недокументирани политически дарения за партията му.

„Той е пътник от известно време. Нямаше как да бъде преизбран“, коментира Майкъл Куцек, преподавател по японска политика в Temple University в Токио.

Наследникът, който Либерално-демократическата партия ще избере, ще трябва да обедини раздробена управляваща група и да се справи с вероятно още по-голямо нарастване на разходите за живот, ескалиращото геополитическо напрежение с Китай и възможното завръщане на Доналд Тръмп като президент на САЩ догодина.

Заемайки осмо място сред най-дълго управлявалите ръководители на страната след войната, Кишида изведе Япония от пандемията от Covid с големи разходи за стимулиране на икономиката, но по-късно назначи Казуо Уеда, университетски преподавател, който трябваше да сложи край на радикалните парични стимули на предшественика си, начело на Японската централна банка.

През юли ЯЦБ неочавано повиши лихвите заради ускоряването на инфлацията, допринасяйки за нестабилността на фондовия пазар. След решението йената пое рязко надолу.

Оттеглянето на Кишида може да означава по-затегната фискална и парична политика в зависимост от кандидата, казва Шоки Омори, главен стратег за Япония в компанията Mizuho Securities в Токио.

„Накратко, рисковите активи, особено акциите, вероятно ще понесат най-тежкия удар“, допълва той.

В друго скъсване с миналото Кишида също така избяга от икономическите политики, които непропорционално облагодетелстваха горния слой на обществото, в полза на политики, целящи да повишат доходите на домакинствата, включително чрез увеличаване на заплатите и насърчаване на споделената собственост.

Въпреки скъсването с икономическите политики в миналото, Кишида продължи агресивните такива в областта на отбраната на предшественика си Шиндзо Абе, който беше убит през 2022 г. 

Той обяви най-големия военен бюджет на Япония от Втората световна война с ангажимент да удвои разходите за отбрана с цел сдържане на съседен Китай от преследване на териториални амбиции в Източна Азия чрез военна сила. 

Подтикнат от Вашингтон, Кишида поправи и обтегнатите отношения на Япония с Южна Корея, което позволи на двете страни и на общия им съюзник САЩ да пристъпят към по-дълбоко сътрудничество в областта на сигурността за противопоставяне на заплахата от ракетните и ядрените програми на Северна Корея. 

"При стабилното ръководство на премиера Кишида Япония и САЩ навлязоха в нова ера на отношения за Съюза", заяви американският посланик Рам Еманюел в публикация в социалната мрежа Х.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още