IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Интервюто на Илон Мъск с Доналд Тръмп мина без изненади въпреки техническите проблеми

Събитието закъсня с 40 минути, предприемачът заяви, че затрудненията са резултат от хакерска атака

08:36 | 13.08.24 г.
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Кандидат-президентът на Републиканската партия Доналд Тръмп седна в понеделник за дружеско двучасово интервю с предприемача милиардер Илон Мъск в социалната мрежа на Мъск Х. Това се случи, след като технически проблеми забавиха началото на събитието с над 40 минути, пише Ройтерс.

Мъск, който подкрепи Тръмп, заяви, че затрудненията се дължат на разпределена атака за отказ на услуга (DDoS), при която сървър или мрежа се заливат с трафик в опит за сриването им. Твърдението не може да бъде проверено.

Тръмп се опита да превърне проблемите в позитив, като поздрави Мъск за броя на хората, които се опитвали да се включат. Брояч на Х показа, че 1,3 млн. души са слушали на моменти дългия разговор.

Техническите проблеми напомниха на подобно събитие в Х през май 2023 г., когато губернаторът на Флорида Рон Дестантис преживя хаотичен старт на кандидатурата си за номинация на републиканците за президентските избори заради технически проблеми на платформата.

Тогава Тръмп се подигра с Десантис в собствената си социална мрежа Truth Social. „Моят червен бутон е по-голям, по-добър, по-силен и работи (НАИСТИНА!). Твоят – не“, написа Тръмп.

В хода на разговора си Тръмп и Мъск си размениха многократно похвали, като ръководителят на Tesla поздрави Тръмп за смелостта му по време на опита за убийството му миналия месец, а кандидат-президентът поздрави Мъск за готовността му да уволнява служители, които искат по-добри условия на труд.

Предприемачът, който е най-богатият човек в света, обяви подкрепата си за Тръмп малко след нападението срещу кандидат-президента въпреки противопоставянето на републиканците на държавната подкрепа за производителите на електромобили като Tesla. Мъск подкрепи президента от Демократическата партия Джо Байдън през 2020 г., но оттогава направи завой надясно.

„Мисля, че се намираме на кръстопътя на съдбата, на цивилизацията и трябва да изберем правилния път, смятам, че Вие сте на правилния път“, каза Мъск на Тръмп в края на интервюто.

Разговорът с Мъск даде на Тръмп неограничена възможност да изрази комбинация от недоволство, нападки и пресилени или неверни твърдения.

Мъск остави Тръмп да води разговора и не оспори неточни твърдения на кандидат-президента като това, че други държави изпращат хора от техните затвори през южната граница на САЩ или че цените на бекона в страната са се повишили четири или пет пъти.

Изследвания сочат, че имигрантите, включително тези, които са в САЩ нелегално, не извършват повече престъпления от американците по рождение.

Мъск предположи, че кандидат-президентът на републиканците подкрепя легалната миграция, но заяви, че САЩ трябва "за спрат нелегалната имиграция". "Мисля, че повечето хора, които са нелегални имигранти, всъщност са добри, но не можем да направим разликата, ако не проверяваме стабилно кой преминава границата", каза Мъск, който е роден в Южна Африка и се определя като "легален имигрант". 

"Те трябва да идват легално, трябва да бъдат проверявани", отбеляза Тръмп. 

Разговорът беше поредният опит на Тръмп да отклони вниманието от опонентката си от Демократическата партия Камала Харис, чието влизане в последния момент в надпреварата за Белия дом даде енергия на партията ѝ и повиши набраните средства от демократите.

Харис доминира на страниците на вестниците с поредица от енергични митинги, откакто замени Байдън като кандидат на партията преди три седмици. Нейната инерция може да получи още един тласък от Националното събрание на демократите следващата седмица в Чикаго.

В изявление след интервюто говорителят на предизборния щаб на Харис Джоузеф Костело заяви: „Цялата предизборна кампания на Тръмп е в служба на хора като Илон Мъск и него самия – обсебени от себе си богати хора, които ще продадат средната класа и които не могат да организират излъчване на живо през 2024 г.“.

В много моменти бившият президент звучеше така сякаш фъфли, нещо, което много слушатели в Х забелязаха.

Инерцията на Харис

Тръмп нарече Харис „третокласна“, „некомпетентна“ и „радикално лява побъркана жена“. Но също така я похвали за външния ѝ вид. „Тя изглежда като най-красивата актриса, живяла някога“, каза Тръмп за снимка на Харис на корицата на списание Time. „Привлекателна е и всъщност много прилича на страхотната първа дама Мелания“, допълни той, имайки предвид съпругата си Мелания Тръмп.

Той изрази и гнева си заради размяната на Байдън с Харис в кандидат-президентската двойка на демократите. „Тя не е дала нито едно интервю, откакто започна цялата тази измама“, каза Тръмп и допълни невярно, че оттеглянето на Байдън от изборите е „преврат“.

Тръмп водеше пред Байдън в много допитвания в оспорваните щати, които вероятно ще бъдат решаващи за изхода от изборите на 5 ноември, но сега изостава от Харис в някои от същите щати.

Дългогодишен критик на електромобилите, Тръмп смени позицията си след подкрепата от Мъск. В понеделник той определи произвежданите от Tesla електромобили като „невероятни“ и похвали интелигентността на Мъск. "Вие определено имате плодотворен ум. Вие и аз можем да говорим за ракети, тунели и електромобили", допълни Тръмп, имайки предвид многобройните бизнес начинания на предприемача. 

Той също така похвали руския президент Владимир Путин, китайския президент Си Дзинпин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, всички авторитарни ръководители, като хора, които се представят изключително добре.

Тръмп обратно в Х

Тръмп се завърна в Х, известна преди това като Twitter, с поредица от публикации в понеделник за първи път от една година насам, съживявайки акаунта си, който му служеше като основен метод за комуникация в предишни предизборни кампании и през четирите му години в Белия дом, включително при щурма срещу Капитолия на последователите му на 6 януари 2021 г.

Достъпът на Тръмп до акаунта му @realDonaldTrump беше възстановен един месец след придобиването на Х от Мъск, след като беше замразен от предишните собственици на платформата след щурма на 6 януари поради опасения, че той ще подстрекава към насилие.

Тръмп често публикува в своята платформа Truth Social, която създаде през февруари 2022 г., но публикациите му там достигат до по-малка аудитория, отколкото в Х.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още