IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Людмила Петкова е приела да остане финансов министър в новия служебен кабинет

Възможно е тя да запази и вицепремиерския пост

22:20 | 12.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на финансите и вицепремиер Людмила Петкова е приела да остане на поста и в следващото служебно правителство, потвърдиха за БНР от нейния екип.

Петкова е приела поканата на номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, като по-рано от финансово министерство отказаха коментар относно разговорите.

Възможно е Людмила Петкова да запази и вицепремиерския пост в новия служебен кабинет.

Investor.bg припомня, че в събота (10 август) посочената от президента Румен Радев за нов служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева започна разговори за състава на служебното правителство.

Ако се запази сегашната структура на кабинета "Главчев", се търсят 19 министри, а колко от тях ще са и вицепремиери, ще решава Кожарева.

Вече има изразено желание от членове на сегашния кабинет да останат и в следващо правителство, ако бъдат поканени.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още