IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анкара: Доволни сме от сделката със САЩ за F-16

Нашият приоритет е да изпълняваме задълженията си към НАТО като важен съюзник, коментира турският министър на отбраната

12:33 | 12.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Annabelle Chih/Bloomberg
Снимка: Annabelle Chih/Bloomberg

Турция е доволна от споразумението си със САЩ за покупката на самолети Block-70 F-16 и комплекти за модернизация, като процесът продължава по план, заяви министърът на отбраната Яшар Гюлер в интервю за Ройтерс, цитиран от БТА.

"Надяваме се, че проектът ще бъде завършен без никакви проблеми до доставката на последния самолет", заяви Гюлер в писмен отговор на въпроси на Ройтерс, като добави, че служители на двете страни съюзнички от НАТО все още обсъждат подробностите по сделката.

Гюлер посочи също така, че при подходящи условия би могло да се проведе среща на министерско равнище между Турция и Сирия като част от усилията за нормализиране на отношенията между двете страни.

Миналия месец турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще покани сирийския президент Башар Асад, за да обсъдят нормализирането на двустранните отношения, които се влошиха след началото на войната в Сирия през 2011 г. Асад каза обаче, че такива разговори могат да се проведат само ако съседите се съсредоточат върху основните въпроси, включително изтеглянето на турските сили от северната част на Сирия.

Турският министър на отбраната засегна в интервюто и темата за отношенията на Турция с Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). По думите на Гюлер Анкара иска да подобри тези отношения, но неин приоритет остават отговорностите ѝ към НАТО.

"Нашият приоритет е да изпълняваме задълженията си към НАТО като важен съюзник и да засилим солидарността с нашите съюзници. Фокусът ни трябва да бъде върху това, че НАТО е подготвена, решителна и силна", заяви Гюлер в писменото интервю за Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 1 час
Абе зеленчук, да не са ви спрели грантовете от амбасадорето, че днес си само ти на барикадата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 14
Алехандро
преди 1 час
Остава и да не сте доволни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 16
zelka007
преди 2 часа
хаха ... нещо много сговорчив напоследък ердоганът ... :))) ... и учтив , и доволен ... да нема нещо общо с бойното представяне на patriot и всемогъщите и всевиждащи и всичкосвалящи с400 ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още