IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплахата за Киър Стармър от размириците във Великобритания продължава

Правоприлагащите органи виждат потенциал за нов изблик на насилие през уикенда

13:00 | 10.08.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вълната от бунтове и протести в Обединеното кралство, довела до стотици арести през последните две седмици, изглежда е утихнала, но за новото правителство на министър-председателя Киър Стармър заплахата остава, пише Bloomberg.

Правоприлагащите органи виждат потенциал за нов изблик на насилие през уикенда, след като през последните две седмици Великобритания стана свидетел на най-тежките безредици от повече от десетилетие. Помощниците на Стармър все още не смятат, че са се измъкнали от ситуацията, и подчертават, че техният приоритет е да гарантират, че напрежението няма да ескалира отново.

Но дори и следващите два дни да преминат в относително спокойствие, екипът на премиера признава, че последните размирици са разкрили дълбоко вкоренени недоволства и предизвикателства, които новото правителство трябва да разреши. Това включва намаляване на имиграцията, възстановяване на състоянието на бедните райони и справяне със заплахата, която представляват дезинформацията, расизмът и подстрекаването към насилие в интернет. Хората до Стармър признават още, че аргументите, които ще трябва да изложат, са сложни, нюансирани и неудобни за някои членове на управляващата Лейбъристка партия.

"Трябва да чуем послание към цяла Великобритания за това кои са легитимните опасения, които мнозина имат, и кои възгледи са нелегитимни", смята Съндър Катвала, директор на мозъчния тръст "Британско бъдеще". Според него премиерът трябва да помисли за реч пред нацията след размириците.

Причина за безредиците е убийството на три млади момичета в Саутпорт, Северозападна Англия, на 29 юли, съчетано с публикации в интернет, в които се твърди, че заподозреният е мюсюлмански мигрант. Оттогава насам нападенията срещу полицейски служители, джамии и хотели, в които са настанени кандидати за убежище, доведоха до около 500 ареста.

Полицията разглежда началото на футболния сезон в Англия в събота като непредсказуем фактор, който може да се окаже или отвличащ вниманието, или носител на допълнителни хулигански прояви. Хиляди полицаи ще дежурят този уикенд, съобщиха властите.

Киър Стармър се съсредоточи върху възстановяването на спокойствието, като подчерта реалните последици за участниците в безредиците. Той гарантира, че съдилищата и прокуратурата бързо ще разглеждат делата на хората, които са участвали както във физическото насилие, така и в онлайн подстрекателството на такова.

"Независимо дали сте пряко или косвено замесени, вие сте виновни и ще бъдете изправени пред съда, ако сте нарушили закона", заяви министър-председателят. Но той знае, че скоро вниманието ще се насочи към трудните социални въпроси, породени от вълната от престъпления.

Стармър, бивш главен прокурор, смята някои от протестиращите за расисти и хулигани, които нямат легитимни претенции, твърдят запознати с вижданията му. Той също така вярва, че е поел управлението на страна, чиято социална тъкан е накъсана от основни политически проблеми, вариращи от лишения, антисоциално поведение и престъпност до рекордна имиграция, нарушени обществени услуги и общности, които се чувстват пренебрегнати. Тази комбинация от фактори помогна за развода на Великобритания с Европейския съюз, но остава нерешена.

Отговорът на тези предизвикателства е в основата на обещанията за промяна и обновяване, които Стармър даде по време на предизборната кампания. Неговите стратези смятат, че това е от основно значение за запазване на влиянието на колебаещите се избиратели, които му подариха властта, и за предотвратяване на възхода на популистката десница, който е очевиден в други западни държави.

И все пак създаването на успешни политики за предотвратяване на влизането на нелегални мигранти във Великобритания с лодки, за поправяне на лошо функциониращата Национална здравна служба, за борба с престъпността и за разпространение на икономическите възможности в цялата страна би било достатъчно трудно, дори ако министърът на финансите Рейчъл Рийвс не подготвяше бюджет с увеличение на данъците и ограничаване на публичните разходи, наложени ѝ от незавидните фискални перспективи.

Помощниците на лейбъристите изрично обвиняват за проблемите директно правителствата на Торите, които през последните години не изпълниха обещанията си да "изравнят" икономическите възможности в цялата страна и да "спрат лодките" с търсещи убежище, преминаващи от Франция. Те са наясно, че пореден неуспех може да разпали напрежението още повече.

И все пак стратезите на премиера виждат политическа възможност в успеха там, където опонентите им се провалиха. По-силните граници и функциониращите правосъдна система и Национална здравна служба ще позволят на премиера да доминира в центъра, докато неговите критици се придвижват по-надясно. Те предполагат, че Найджъл Фараж е преценил погрешно обществените настроения, като е лансирал конспиративни теории през последните седмици, твърдейки, че избирателите на Реформаторите са предимно разочаровани, а не екстремисти.

Засега правителството се фокусира върху реакцията на закона и реда. Киър Стармър и министърът на вътрешните работи Ивет Купър разговарят ежедневно по няколко пъти с висши полицейски служители за оперативните планове, а съветникът на премиера по вътрешните работи Харви Редгрейв се превърна в ключова фигура, координираща комуникациите.

Комуникационна кампания, целяща да достигне до милиони хора, се фокусира върху възпирането на бъдещи бунтове чрез увеличаване на продължителните присъди за лишаване от свобода, издадени на участниците в тях. Това включва насърчаване на ВВС и вестници като Sun и Daily mail да акцентират върху последиците за извършителите.

Ролята на социалните мрежи също се разглежда внимателно. Управляващите са особено разтревожени от очевидните усилия на крайнодесни агитатори да заплашват конкретни джамии в опит да предизвикат реакция от страна на мюсюлманите. Стармър, който е въвлечен в спор със собственика на X Илон Мъск, обмисля по-строга регулация на социалните мрежи в Обединеното кралство.

Някои представители на правителството изразиха облекчение, че засега е избегната по-тежка криза. Благодарение на късмета и усилията на полицията няма загинали при безредиците.

Макар че помощниците на Стармър бяха раздразнени от това, което смятат за необмислени публикации в социалните мрежи от няколко видни лейбъристки политици, по-голямата част от тях приеха съветите на „Даунинг стрийт“ как да се държат. Това беше първият тест за способността на правителството да управлява своите повече от 400 законодатели. Следващият въпрос е дали те ще се съгласят с отговорите на премиера на безбройните социални проблеми на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 10.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 1 минута
До: Tikva007 ... дишай , обучението на 5 бригади в мъглявият остров си продължава , а от миналата година обучават и пехотинци и пилоти ... :))) ... все ще се справят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Tikva007
преди 39 минути
*Вълната от бунтове и протести в Обединеното кралство, довела до стотици арести през последните две седмици, изглежда е утихнала, но за новото правителство на министър-председателя Киър Стармър заплахата остава, пише Bloomberg.* - Да не се притеснява Стърмър за Обединеното кралство. Има по-важни за британците проблеми за решаване в украйна и Русия. Там да се концентрира новият Премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още