IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приближен до Путин олигарх критикува военните разходи на Москва

Олег Дерипаска се въздържа от коментари за войната, след като му беше отнет хотелски комплекс

21:30 | 09.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Олег Дерипаска. Снимка: Bloomberg LP
Олег Дерипаска. Снимка: Bloomberg LP

"Ако искаш да спреш войната, трябва да спреш да воюваш", зави един от приближените до руския президент олигарси Олег Дерипаска в интервю за Nikkei Asia. Металният магнат разкритикува военните разходи, отбелязвайки, че войната е лудост. "Никой няма да спечели от тази война. Това е сигурно", зави той.

Японското издание цитира изчисленията на Министерството на отбраната на САЩ - за две години на война - от февруари 2022 година до февруари 2024 година, Москва е изхарчила 211 млрд. долара.

Още в първите дни на войната, на 3 март 2022 година, Дерипаска беше един от малкото руски бизнесмени, който се осмели да критикува публично позициите на Кремъл. "Мирът е много важен. Забавянето на преговорите - безумие", написа той в своя канал в Telegram. Тогава украинският президент Володимир Зеленски настоявеше за разговори с Кремъл на каквото и да е било ниво, но исканията му бяха отхвърляни от Кремъл.

"Украйна вече е ядрена държава - на нейната територия има освен консервирания АЕЦ "Чернобил" още 15 ядрени блока и три хранилища", припомни тогава олигархът. Месец по-късно отново в Telegram Дерипаска написа отново, че "тази лудост трябва да бъде прекратена". 

След като бяха публикувани шокиращите кадри от Буча, компанията на магната Rusal публикува официална позиция, в която се призовава за разследване за военно престъпление в киевското предградие. "Репортажи от украинския град Буча ни шокираха. Смятаме, че това престъпление трябва да бъде подробно разследвано. Подкрепяме обективното и безпристрастно разследване на това престъпление и призоваваме за строго наказание на извършителите. Колкото и трудно да изглежда в контекста на продължаващата информационна война", се казва в изявлението, което е направено в момента, в който в  Кремъл определиха ситуацията като "провокация", а кадрите - вероятно продукт на филмово студио, в който са ангажирани актьори. 

След това обаче Дерипаска спря с коментарите си, когато му беше отнет хотелски комплекс в Сочи. Според източници на Financial Times причината са именно критиките срещу войната.

Запитан днес какви са отношенията му с Владимир Путин, е лаконичен: "Без промяна". "Кремъл не ме закача, аз не закачам политиците", отбелязва Дерипаска.

Западни държави наложиха санкции срещу Дерипаска през 2018 година заради близките му отношения с Владимир Путин. След началото на пълномащабната война в Украйна към САЩ и ЕС се прибавиха и Великобритания, Южна Корея, Австралия  и Сингапур.

Дерипаска е основател на Rusal - един от най-големите производители на алуминий в световен мащаб.

Японското издание разказва, че руският олигарх е в Токио за участие във форум в рамките на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.  Дерипаска отбелязва, че не е имал официални срещи с властите или представители на бизнеса. А Азия определя като жизненоважна за руската икономика - без нея щеше да има голям икономически колапс.

След санкциите на запада Москва обърна поглед на изток и разчита на покупките на "държави, които се интересуват само от собствения си интерес". Индия например е внесла стоки за 46,2 млрд. долара от Русия  в първата година от войната - до март 2023 година, което е ръст от 368% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 26 минути
Приближен до Путин олигарх критикува военните разходи на Москва? Значи престава да е приближен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 1 час
"...Индия например е внесла стоки за 46,2 млрд. долара от Русия в първата година от войната.." Хехе..Стоки? Е вярно е,че на петрола може да му се вика и стока, *** не е съвсем точно...И особено забавно е,че голяма част от тези "стоки" на рубашките им ги плащат с рупии, които след това на практика московската орда няма какво да ги правят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 1 час
военните бюджети в цял свят се удвояват , а в рассийката и гробищата се умножават ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още