IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Подходяща ли е Горица Грънчарова за премиер според политическите лидери?

Първият тест за нея е кого ще предложи за вътрешен министър, каза Кирил Петков

13:30 | 09.08.24 г. 4
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още утре кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева ще започне разговори със сегашните министри и други експерти за сформирането на кабинет. Това каза тя пред журналисти, след като получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на служебно правителство.

Поех този ангажимент, имайки предвид ситуацията, в която се намира страната ни, и всеки един от нас трябва да поеме своята отговорност, заяви Грънчарова, цитирана от БТА. Според нея най-важната задача на едно служебно правителство е организирането и провеждането на честни и демократични избори.

Президентът даде срок до 19 август да бъде внесено предложението за състав на кабинета, за да може предсрочният вот да се проведе на 20 октомври.

„Аз лично не я познавам“

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пожела успех на кандидата за служебен премиер, като посочи, че не я познава, и отбеляза, че е била избрана за заместник-председател на Сметната палата от квотата на БСП (Грънчарова е предложение на Патриотичния фронт от 2015 г. – бел. авт.).

„Мнението ми от вчера до днес не се е променило. Служебното правителство има свои ангажименти, да си ги изпълняват. Ролята на партиите е да спечелят изборите. Разбирам управлението да влезеш през централния вход. Когато през задния вход, който по принцип е за изход, непрекъснато влизаш да управляваш, аз не го разбирам“, каза Борисов, цитиран от БТА.

Запитан за поста на вътрешния министър, лидерът на ГЕРБ заяви, че не може да каже, че Калин Стоянов по някакъв начин е предопределил изхода на последните парламентарни избори. Той използва журналистическите въпроси, за да нападне опонентите си от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Вчера ви говорих за социологическите агенции, които в голямата си част познаваха, на едни избори, когато точно ПП-ДБ победиха, никой не можа да схване как 8% изведнъж им се явиха. После този запис ни отговори за ала-балата. Хайде партиите да се съсредоточим върху работата си, да убедим избирателите коя е най-добра“, каза той. 

Борисов отрече да са предлагани министерски постове в новия служебен кабинет на хора от ГЕРБ.

И Пеевски не я познава

„Не познавам Горица Грънчарова, нека да видим какво ще прави“, каза председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

Според него обаче ще има опит за „овладяване на МВР и цялото електронно управление“. Именно смяната на вътрешния министър Калин Стоянов поискаха от ПП-ДБ, като нееднократно го обвиниха в зависимост от Пеевски. 

Дали да останат досегашните служебни министри и в частност – вътрешният Калин Стоянов, Пеевски, смята, че това трябва да бъде решено от премиера, както е по Конституция. Никой не може да се бърка, надявам се да няма намеса, добави политикът. Имам усещането, че ще бъде направен такъв опит, каза обаче председателят на парламентарната група на ДПС. И пожела на новия служебен премиер да устои на огромния натиск, който, по думите му, ще се стовари върху нея от страна на президента Румен Радев и кръга около него.

Първият тест – кой ще е вътрешен министър

Първият тест за Горица Грънчарова-Кожарева е кой ще бъде нейното предложение за вътрешен министър, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Това, което за мен е много важно, дали Горица Грънчарова-Кожарева ще работи за честни избори и за България, или ще изпълнява нечии поръчки. Има един много ясен тест – кой ще бъде МВР министърът. Ако г-н Калин Стоянов или Атанас Илков или Стоян Темелакиев, тези три лица останат като МВР министри, за мен ще означава, че Делян Пеевски е назначавал министрите в този кабинет, ако е някой друг – тогава има шанс“, каза Кирил Петков, цитиран от БТА.

По време на срещата си с президента вчера представителите на формацията поискаха от президента да не одобрява Калин Стоянов за вътрешен министър, ако отново бъде предложен и обявиха, че според техен анализ поне с 35 хил. гласа е нараснало купуването на гласове при Стоянов.

Не може да бъде „разглеждана като самостоятелен фактор“

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов Горица Грънчарова–Кожарева не може да бъде „разглеждана като самостоятелен фактор“ и не взима решенията сама.

„За нас тази фигура не е подходяща да застане начело на държавата“, каза той пред журналисти, цитиран от БТА. Той напомни за отстраняването на предишния председател на Сметната палата Цветан Цветков в началото на 2023 г., когато на негово място беше издигната заместничката му Грънчарова като изпълняващ длъжността. Впоследствие Конституционният съд обяви освобождаването му за противоконституционно.

„Тогава Горица Грънчарова–Кожарева отказа да пусне Цветков в Сметната палата. Това само ние ли го помним? Когато един човек не спазва законите в позицията, която се намира, а тя е доста по-ниска от тази на министър-председателя, представете си какво ни очаква, когато този човек стане министър-председател“, каза Костадинов. 

Според него Грънчарова е назначена по времето на ГЕРБ, а предложилите я Обединени патриоти са „сламени фигури на Пеевски“.

Никой не е търсил БСП за министри

След като президентът е преценил, че тя може да изпълнява функциите на служебен премиер, смятаме, че ще сформира нужния кабинет. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов относно Грънчарова.

„За нас е важно да бъдат честни и почтени изборите, защото в крайна сметка основната функция на служебния кабинет е именно тази, добави депутатът. И припомни, че вчера на консултациите при президента са поставили въпроса за номиниране на български еврокомисар, тъй като крайният срок е 30 август“, каза още той.

Гуцанов посочи, че никой не е търсил от БСП предложения за министри.

„Надяваме се на безпристрастно отношение“

Надяваме се да има по възможност безпристрастно отношение и добра организация на изборите, но президентът в случая няма кой знае какъв избор, каза Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ (ИТН). Според него при конкретно мнозинство в 50-ия парламент е можело президентът да разполага с по-широк кръг от хора, между които да избира.

„Ако върнем миналото на Кожарева, тя беше избрана за заместник-председател на Сметната палата с гласовете на ГЕРБ и ДПС“, добави Балабанов. 

С коментар по повод номинацията за служебен премиер в парламента излезе и Джевдет Чакъров от отстранената група депутати от ДПС.

Нашият призив и вчера, и днес щеше да бъде за честни и справедливи избори, каза той.

Ние ще следим да няма такива обвързаности, каквито имаше предходният служебен премиер, коментира Чакъров, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 25 минути
На крокодила от Ботунец какво му имаше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Шматарок
преди 1 час
е как на Путин,..не само. подаряваме и на САЩ, само да поискат. Който дойде тук той си иска, ако не иска ние сами го питаме какво иска, за да не се прибере празен.България не е държава а територия, с население вместо народ.Продавайте господа управници,..нацията ни е в зелената книга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Tikva007
преди 3 часа
*Първият тест за Горица Грънчарова-Кожарева е кой ще бъде нейното предложение за вътрешен министър, каза съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.* - Да, ако предложението е за Лена Бориславова, значи става за промяната. Без ала-бала на изборите подаряваме България на Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 часа
що да не е,,,изглежда като абсолютна чатаджийка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още