IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Президентът избра Горица Грънчарова-Кожарева за нов служебен премиер

Димитър Главчев се отказва да бъде служебен премиер за втори път

09:20 | 09.08.24 г. 3
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев определи заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата ще се срещнат в 10.30 днес в президентството, където Радев ще възложи на Грънчарова да състави служебно правителство.

Указът на президента излезе минути след като от Министерски съвет съобщиха, че Димитър Главчев се отказва да бъде служебен премиер за втори път. Причината – да не се създава политическо напрежение.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка (БНБ), председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 09.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
avivahblack
преди 2 часа
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още