IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радев на консултациите: На практика предизборната кампания започна

БСП и ГЕРБ одобряват 20 октомври като дата за вота, а ПП-ДБ призоваха министърът на вътрешните работи да бъде сменен

18:15 | 08.08.24 г.
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

На практика предизборната кампания започна, каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с парламентарно представените партии за състава на служебния кабинет. По време на срещата присъстваха представители на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“, ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ (ИТН).

Радев коментира, че все още води разговори за това кой да бъде служебен премиер, като не пропусна да отбележи, че изборът му е ограничен от промените в Конституцията до списък, придобил известност като „домовата книга“. По думите му обаче за разлика от предходното сформиране на служебно правителство, когато само Димитър Главчев е изявил желание да бъде премиер, сега има и други желаещи.

Борислав Гуцанов от „БСП за България“ и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС посочиха, че 20 октомври е подходяща дата за насрочване на седмите поред предсрочни избори. Президентът им припомни, че това означава, че служебното правителство трябва да встъпи в длъжност на 20 август, което съвпада с гласуваната от депутатите парламентарна ваканция.

Тема на консултациите станаха и спекулативните твърдения за тайни срещи, на които е обсъждана смяната на председателя на Народното събрание Рая Назарян. За подобни разговори потвърди единствено депутатът от ПП-ДБ Кирил Петков, като посочи, че идеята е отхвърлена, защото единственият начин за противопоставянето на „модела на Пеевски“ е доверието на българските граждани.

„Искам да поясня нещо много важно. Наистина е нелепо по такъв начин да се подхожда към положението на Народното събрание. Аз не мога да приема, че председателят на НС ще бъде подменен само и само да стане някакво назначение на човек, удобен за служебен министър-председател“, каза Радев.

„Независимо от противоречивите оценки по отношение на промените в Конституцията, в това число и тези, които след решението на Конституционния съд останаха част от позитивното конституционно право, ние дължим повече отговорност, повече грижа на духа на парламентаризма“, каза Росен Желязков и подчерта, че партията му няма да вземе отношение при избора на състав на служебния кабинет.

„Политическите групи, политическите представители в 50-ото НС не бива да се бъркат, да дават оценки, напътствия, сугестия за това какъв трябва да бъде кабинетът и какви трябва да бъдат номинираните премиер и министри, защото това е изцяло във вашите компетенции“, каза той на Радев.

Николай Денков от ПП-ДБ посочи, че служебният кабинет трябва да осигури честни избори и призова в новото правителство да не влиза настоящият вътрешен министър Калин Стоянов.

„Има данни, които показват, че имаме основания за недоверието си към него“, каза той и призова държавният глава в обсъжданията си с бъдещия служебен премиер да потърси нов ръководен състав на Министерството на вътрешните работи.

„Вътрешният министър Калин Стоянов показа на последните местни и парламентарни избори, че не е безпристрастен“, каза и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Радев обаче посочи, че няма да се меси в избора на състав на служебния кабинет.

В изказването си председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов посочи, че сред възможностите за бъдещ премиер фигурират имена, близки до председателя на ДПС Делян Пеевски. След него депутатът от официалната парламентарна група на ДПС Йордан Цонев защити лидера на партията си, като заяви, че „нашият лидер Делян Пеевски няма никакво отношение към „домовата книга“, от която трябва да избирате“.

„Нашето мнение е, че парламент, в който няма определено мнозинство, което да носи отговорност както за действията по отношение на законодателството, така и по отношение на бюджета, е меко казано опасен. Създава лошо законодателство, дори бих казал на моменти вредно, некачествено. Опасен е и защото в последните 3-4 години сме били свидетели как финансовата стабилност е била почти взривена от популизъм“, каза още Цонев.

Борислав Гуцанов от БСП призова новият служебен премиер да е „възможно най-отдалеченият“ от всички партии, за да се гарантира честният вот. Той припомни и че служебното правителство трябва да излъчи номинация за български еврокомисар.

Според Тошко Йорданов от ИТН в „домовата книга“ са хора, гравитиращи около ГЕРБ и ДПС и обвини ПП-ДБ за предсрочния вот, защото не са приели предложението за експертен кабинет. Той обаче подчерта, че смяната на председателя на парламента е допустима и не е незаконна, затова не вижда проблем да се случи.

По време на консултациите държавният глава призова парламентарната трибуна да не става предизборна трибуна.

„Ако няма промяна в подхода на предизборната кампания, ние ще бъдем в същата ситуация“, каза още Радев и призова за търпимост по време на предизборната кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 08.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още