IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Радев започва консултации с партиите за съставяне на служебен кабинет на 8 август

Веднага след като назнача служебното правителство, ще издам и указ за изборите, коментира президентът

20:17 | 07.08.24 г. 1
Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев
Президентът Румен Радев. Снимка: БГНЕС/Стефан Василев

Президентът на България Румен Радев ще започне консултации с партиите за съставяне на служебен кабинет утре, 8 август 2024 г., от 17 ч.

„Утре в 17.00 часа каня парламентарните групи за консултации за съставяне на служебно правителство“, коментира Радев пред журналисти, цитиран от БГНЕС. Държавният глава участва в в откриването в София на 11-ото Европейско първенство по шоудаун, което се провежда под неговия патронаж.

Веднага след като назнача служебното правителство, ще издам и указ за изборите, добави Радев.

Президентът заяви, че не участва в никакви конспирации и преврати. „Ако някой си е правил сметката да отстрани Рая Назарян, явно е забравил, че основната дума за назначаването на премиер имам аз. Никога, трябва да е ясно, никога няма да назнача този човек, защото никога не бих легитимирал такова омерзително отношение към българския парламент“, подчерта Радев.

Той обясни, че в момента води разговори с потенциалните служебни премиери, като някои от тях са извън страната. „Отнасям се изключително сериозно към всяка опция“, добави Радев.

В момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат дори по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане. И това, че тези промени вече се връщат като бумеранг върху техните създатели не е най-големият проблем, коментира Радев, цитиран от БТА.

По думите му проблемът е, че "те вече ерозират" устоите на парламентаризма и на редица важни институции в държавата като Народното събрание (НС), Българската народна банка (БНБ), Сметната палата, омбудсманът.

Трябва да ни е ясно, че професионализмът не може да бъде повече водещ критерий при назначаването на ръководството на тези важни институции. Всяка партия вече ще търси удобен и лоялен към нея човек, в когото ще привижда бъдещ евентуален служебен министър-председател, коментира президентът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kukinov
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена --- https://bitly.cx/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още