IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рая Назарян потвърди пред президента, че не иска да е служебен премиер

Ярки политически фигури не осигуряват диалог между партиите в предизборната кампания, каза председателят на Народното събрание

16:55 | 05.08.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян разговаря с президента Румен Радев. Пред него тя отхвърли официално възможността да бъде служебен премиер.

"ГЕРБ ще се яви на тези избори с равен старт с всички политически формации", каза председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян след срещата си с държавния глава, предава БТА.

По-рано от „Има такъв народ“ (ИТН) върнаха на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. От своя страна, Радев заяви, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не е обсъждал възможностите за съставяне на правителство и я покани още днес, за да проведат този разговор.

Според променената Конституция председателят на парламента е една от възможностите за кандидат за служебен министър-председател.

"Препотвърдих моята позиция, че ярки политически фигури няма да допринесат нито за добрия тон и диалог между партиите в предизборната кампания, нито ще повишат доверието в политическия процес“, заяви Назарян след срещата с държавния глава.

„Би било нечестно. Най-важното за един служебен премиер е да осигури провеждането на честни и прозрачни избори и ярките политически лица няма да доведат до доверие в този процес. България има нужда от доверие и добър диалог между политическите формации“, каза още Назарян.

„Аз амбиции да ставам служебен премиер нямам и ако бъда поканена от президента Радев за заемането на този пост, аз ще откажа“, заяви председателят на парламента Рая Назарян и миналата седмица. 

„С държавния глава проведохме съдържателен и дълъг разговор по всички теми от дневния ред на обществото, включително бъдещето на България в краткосрочен и дългосрочен план. Обсъдихме като важна и добра тенденция връщането на добрия диалог между партиите и се обединихме, че той трябва да продължи и в предстоящата предизборна кампания, защото въпросът е важен за избирателната активност и най-вече за връщането на доверието в политическите процеси“, каза Назарян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още