IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крайната десница в Австрия може да донесе нови главоболия за ЕС

Австрийската партия на свободата може да получи около 27% от гласовете при изборите през есента, показват социологическите проучвания

16:03 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл. Снимка: Christian Bruna/Getty Images
Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл. Снимка: Christian Bruna/Getty Images

Неутрална Австрия не изпраща оръжия на Украйна и продължаващите бизнес отношения между една от най-големите ѝ банки и Русия тревожат Вашингтон. Тя все още внася по-голямата част от природния си газ от Русия въпреки опитите за диверсификация.

В Европейския съюз бе постигнато съгласие за 14 пакета санкции, откакто руските сили нахлуха, и през февруари бе одобрен помощен пакет за Украйна на стойност 50 млрд. евро до 2027 година.

Честата заплаха от унгарско вето принуди 27-членния блок да стане изобретателен и да прибегне до нестандартни тактики. На среща на лидерите през декември Орбан бе помолен да напусне залата, за да може да бъде одобрено започването на преговори за членство с Украйна.

"Мисля, че ще бъде все по-трудно да приемаме по-нататъшни санкции. Ако дойде правителство на Австрийската партия на свободата, тогава няма да е само Орбан. Тогава Австрия ще е потенциално една от страните, налагащи вето", казва Паул Шмит, ръководител на мисловния тръст "Австрийско общество за европейска политика".

Настройване срещу Брюксел

Подобно на европейските си партньори, Австрийската партия на свободата съчетава строгата реторика по отношение на имиграцията и исляма с обещания за ограничаване на проявленията, които възприема като намеса на Брюксел в националните дела.

Висши партийни представители са отказали или не са отговорили на молбите за интервю във връзка с материала. "В качеството си на австрийска партия се фокусираме само върху австрийските медии и агенции в нашата комуникационна работа", е заявил говорител на Австрийската партия на свободата.

Унгарското правителство не е откликнало на молба за коментар. Говорител на Европейския съвет е заявил, че няма да прави спекулации за резултата от изборите, но отбелязва, че ще работи с всяка сила, избрана от Австрия. Комисията отказва коментар.

Подобно на Орбан, който казва, че Тръмп планира бързо да договори мир в Украйна, ако бъде преизбран през ноември, Австрийската партия на свободата разкритикува подкрепата на ЕС за Украйна и санкциите срещу Русия.

Социологически проучвания отдавна показват, че Австрийската партия на свободата ще се класира на първо място и ще изпревари консервативната Австрийска народна партия на канцлера Карл Нехамер.

Но дори и да спечели на парламентарните избори през септември, Австрийската партия на свободата ще се сблъска със сериозни пречки пред това да оглави правителство за първи път.

АПС, за която понастоящем се предполага, че ще получи около 27% от гласовете, ще има нужда от коалиционен партньор, за да управлява. Единствената реалистична опция е Австрийската народна партия. Нехамер обаче изключи сътрудничество с Кикъл, но не и с АПС.

Президентът Александър ван дер Белен, бивш лидер на австрийските Зелени, който е поддръжник на единството в ЕС за Украйна, намекна, че не би дал съгласието си Кикъл да стане канцлер.

Опонентите на Кикъл обвиняват АПС, която през 2016 година подписа споразумение за сътрудничество с партията на Владимир Путин "Единна Русия", че изпълнява волята на Москва.

Австрийската партия на свободата казва, че е единствената политическа сила, която се отнася сериозно към австрийския неутралитет, който е заложен в конституцията. Партията се позовава на неутралитета, за да атакува политики, насочени срещу Русия, като например планирана система за ракетна отбрана, простираща се от Великобритания до Турция.

Мнозина австрийци изповядват убеждението, че като не провокират световните сили, като например Русия, си гарантират сигурност. Проучванията сочат, че в Австрия има убедително мнозинство от избиратели, които искат страната да остане неутрална.

В тази връзка Кикъл подчертава, че политиката му по отношение на Украйна е свързана със заплахите за австрийския неутралитет, а не с възхищение към Путин. "Обяснението е свързано строго с вътрешната политика", казва политическият анализатор Томас Хофер.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още