IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Крайната десница в Австрия може да донесе нови главоболия за ЕС

Австрийската партия на свободата може да получи около 27% от гласовете при изборите през есента, показват социологическите проучвания

16:03 | 05.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл. Снимка: Christian Bruna/Getty Images
Лидерът на Австрийската партия на свободата Херберт Кикъл. Снимка: Christian Bruna/Getty Images

Крайнодесните фаворити за спечелване на следващите избори в Австрия изградиха съюз с унгарския лидер Виктор Орбан, който може да доведе до засилване на противопоставянето на Брюксел и да застраши и без това крехкия консенсус около войната в Украйна, ако те дойдат на власт, пише Франсоа Мърфи от Ройтерс.

Орбан, премиер на стария имперски партньор на Австрия и съюзник на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, често блокира или забавя сериозни решения на Европейския съюз (ЕС), като например санкциите срещу Русия и помощта за Украйна, като с това си издейства отстъпки от блока.

Въпреки че други твърдолинейни националисти, които са начело на европейски правителства, възприеха по-умерен курс, лидерът на Австрийската партия на свободата (АПС) Херберт Кикъл превърна политическата си сила в близък съюзник на Орбан, който определя сам себе си като привърженик на "нелибералната демокрация".

"Навлизаме в нова ера в европейската политика", каза Кикъл, когато през юни във виенски хотел Орбан обяви техния съюз на европейско ниво, в който участва и Андрей Бабиш, лидер на най-голямата партия в долната камара на чешкия парламент и бивш премиер на Чехия.

Други партии, сред които и френският "Национален сбор" на Марин льо Пен, се присъединиха скоро към обединението, което стана третата по големина политическа група в Европейския парламент.

Правителство, ръководено от Австрийската партия на свободата, би задълбочило трудностите, с които Европа се сблъсква, за да остане единна при предоставянето на оръжия и помощ на Киев и при противопоставянето на действия като пътуването на Орбан до Москва миналия месец, което ядоса представители на ЕС.

Кикъл, който окачествява председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен като "войнствена", каза миналия месец, че той и Орбан се обявяват за "мирно решение на войната между Украйна и Русия", позовавайки се и на изказването на папа Франциск, че Киев трябва да има "смелостта да развее бяло знаме", за да бъде договорен мир.

По-късно Ватиканът заяви, че Русия първо трябва да сложи край на агресията си, за да се стигне до каквито и да било преговори.

Натиск върху Украйна да се разбере с Русия идва и от Словакия, която подобно на Чехия, някога също е била част от Австро-унгарската империя, която доминира Централна Европа преди Първата световна война.

Словашкият премиер Роберт Фицо, който поддържа приятелски отношения с Москва, сложи край на военната помощ за Киев и се противопоставя на членството на Украйна към НАТО. Въпреки това той не се присъедини към обединението, създадено от Кикъл и Орбан, макар че австрийската крайна десница го ухажваше от дълго време.

Фицо, който е представител на политическото ляво, каза, че партията му няма да бъде част от основната лявоцентристка група в Европейския парламент, след като членството ѝ бе замразено през октомври заради сформирането на управляващата коалиция в Словакия с участието на крайнодясна партия.

Последна актуализация: 16:03 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още