IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС санкционира още 28 лица от Беларус, замесени в репресиите срещу граждани

В списъка попадат съдии, прокурори, ръководители на различни поправителни заведения, генералният директор на Беларуската телеграфна агенция и други

14:05 | 05.08.24 г.
Снимка: EPA/Evgeny Maloletka
Снимка: EPA/Evgeny Maloletka

Съветът на Европейския съюз (ЕС) е наложил ограничителни мерки на още 28 физически лица от Беларус заради продължаващите вътрешни репресии и нарушения на правата на човека в страната, съобщават от пресслужбата на институцията.

Активите на санкционираните на територията на ЕС подлежат на „замразяване“, забранява се предоставянето на средства на тези лица от банки, фирми и други лица от ЕС, както и им се забраняват пътуванията на територията на блока.

Наложени са ограничителни мерки на двама заместник-ръководители на Министерството за борба с организираната престъпност и корупцията (HUBAZiK). Това е институцията, която носи основна отговорност за политическото преследване в Беларус, включително произволни и незаконни арести и малтретиране, изтезания на активисти и членове на гражданското общество.

В списъка със санкционирани лица попадат и прокурори и съдии, издали политически мотивирани присъди срещу граждани, включително срещу хора, протестирали след президентските избори през 2020 г., които държавният глава Александър Лукашенко спечели с измама, или които са изразили мнението си срещу режима на Лукашенко.

Освен това на ръководителите на различни поправителни заведения също се налагат ограничителни мерки от ЕС.

Сред санкционираните са и генералният директор на Беларуската телеграфна агенция (БелTA) Ирина Акулович, водещият на телевизионната програма „Сенат“ по канала STV (ССТВ) и председател на Младежкия съвет към Националното събрание на Беларус Микита Рахилуски, предишният ръководител на пресслужбата на Лукашенко и други.

С новите санкционирани ограничителни мерки от страна на ЕС срещу Беларус се прилагат за общо 261 физически и 37 юридически лица.

Санкциите заради резултатите от президентските избори през 2020 г. ЕС започна да налага поетапно от август 2020 г. Мерките срещу страната се разшириха и заради войната в Украйна, в която Беларус е замесен, макар и без да е изпращал войски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още