IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ИТН ще върнат неизпълнен мандата за съставяне на правителство

Вероятно следващите избори за парламент ще бъдат в началото на октомври

18:55 | 04.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Архив, Олег Попов, Investor Media Group

"Има такъв народ" ще върне неизпълнен мандата за съставяне на правителство на 5 август, съобщи лидерът на партията Слави Трифонов в публикация във Facebook. От Президентството по-късно потвърдиха информацията и уточниха, че представители на парламентарната група на ИТН ще разговорят с президента Румен Радев в 12 часа в понеделник (5 август).

В своето изявление Слави Трифонов изтъква усилията на партията да намерят партньори, с които да бъде съставено правителство. "От проведените разговори стана ясно, че между нас и пет политически субекта – независимите депутати около Николай Марков, независимите депутати от ДПС около Джевдет Чакъров, БСП, ППДБ и ГЕРБ има пълно съвпадение на приоритетите, задачите, целите и начините на тяхното изпълнение", написа той.

Трифонов отбеляза, че и ППДБ, и ГЕРБ в  крайна сметка са отказали да участват в евентуална коалиция, и допълни, че "тази постъпка изглежда напълно глупаво и безотговорно". Според него причината ППДБ да се откаже е "политическото късогледство на единия партньор в тяхната коалиция", а на ГЕРБ - невъзможността да "избяга от зависимостите на Бойко Борисов", въпреки разума и практицизма на експертите.

"Бойко Борисов изпълни желанието на Делян Пеевски", категоричен е Трифонов, припомняйки, че още след изборите само парламентарната група на ДПС, начело с Делян Пеевски, е поискала нови избори.

По Конституция, ако и трите опита за съставяне на правителство се провалят, президентът насрочва дата за нови избори, които да се проведат в срок от два месеца, тоест, ако няма промяна в последния момент, следващият вот вероятно ще бъде насрочен за първите дни на октомври.

Още след като пропадна първият опит за сформиране на кабинет на спечелилата изборите ГЕРБ, стана ясно, че до компромис трудно ще се стигне и 50-то Народно събрание вероятно няма да просъществува дълго. Сега една от въпросителните е дали ще има смяна на служебнот правителство.

След промените в Конституцията парламентът ще продължи своята работа, а президентът Румен Радев ще може да избере нов премиер сред:

- председателя на Народното събрание - в момента това е Рая Назарян от ГЕРБ;

- управителя или подуправител на Българската народна банка - Димитър Радев (ГЕРБ) или  Петър Чобанов (ДПС). Другият подуправител Андрей Гюров (ППДБ) е в неплатен отпуск, след като се появиха съмнения дали може да заема този пост;

- председател или зам.-председател на Сметната палата - настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ), Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС) или Тошко Тодоров (ГЕРБ);

- омбудсмана или негов заместник - в момента България няма омбудсман, след като Диана Ковачева положи клетва и стана съдия в Европейския съд по правата на човека. Нейният заместник Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди формирането на служебния кабинет и според коментари причината е, че не е искала да участва в служебен кабинет.

През миналата пролет единствено Димитър Главчев от всички, до които се допита Радев, се съгласи да оглави служебен кабинет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още