IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поне двама дисиденти от последия обмен между Запада и Русия искат да се приберат в Русия

За Иля Яшин цената на размяната е прекалено висока

14:58 | 04.08.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Журналистът Еван Гершкович е посрещнат от Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP
Журналистът Еван Гершкович е посрещнат от Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

През миналата седмица Западът и Русия извършиха един от най-масовите обмени на затворници в последните години. От затвори в Германия, Полша, Словакия и САЩ бяха освободени осем руснаци, за част от които се смята, че са агенти на ФСБ. Един от тях е Вадим Красиков, който излежаваше присъда за убийство на чеченски опозиционер в Берлин.

В замяна Западът получи 24-ма политически затворници, сред които и журналистите от САЩ Евън Гершкович, обивинен за шпионаж докато подготвя материал за войната в Украйна. Сред разменените са и две деца, чиито родители са "спящи" руски агенти. Тяхното прикритие е било толкова дълбоко, че децата не говорят руски език и според Кремъл едва в самолета  са разбрали, че са руснаци.

Двама от руските десиденти съобщиха в първите си изявления, че обмислят връщането си в Русия, пише Ройтерс. За Иля Яшин, който беше арестуван за критики към президента Владимир Путин през 2022 година, цената е прекалено висока.

"За мен от емоционална гледна точка е много трудно, защото разбрахна каква цена съм освободен - човек, който е извършил кърваво престъпление", коментира той в Бон, визирайки освобождаването на Красиков.

Яшин е категоричен, че е щастлив да види семейството си и приятелите си, с които не е имал контакти, но и че смята, че мястото му е в Русия. "Посветилсъм живота си на моята родина", допълни още той.

Всички ние имаме желание да се върнем, подкрепи го и Андрей Пивоваров, който също беше освободен през седмицата. "Определено искам да бъда в Русия - аз съм руски политика и  това е много важно за мен", допълни още той.

Пивоваров смята, че руските власти няма да допуснат неговото завръщане, въпреки че той го желае.

Размяната на затворници първоначално беше приета с позитивно - тя първата толкова мащабна от времето на Студената война насам. След това обаче медиите анализираха списъците с освободените затворници. Направи впечатление и че Путин лично посрещна освободените с червен килим на летището.

Анализатори бяха категорични - това е лична победа за руския президент, който показа на своята агентура, че каквото и да извършат на Запад, Москва ще застане зад тях. Кандидатът за президент на САЩ от републиканската партия Доналд Тръмп поздрави руския президент за успеха, наричайки обмена "ужасна, ужасна сделка" за Запада.

Той също отбеляза, че са пуснати убийци за сметка на невинно задържани.

Според медийни публикации германският външен министър на страната Аналена Бербок е била против пускането на Красиков. Той обаче е бил най-желаният от Кремъл затворник и  срещу него е било предложено освобождаването на Гершкович, отбеляза The Insider. Източници на изданието твърдят, че в Берлин са били склонни да обсъдят освобождаването на агента от ФСБ единствено за Алексей Навални, който обаче почина в затвора.

В крайна сметка Германия се е съгласила на размяната под натиск от САЩ.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 04.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 минути
Викаш Едуард Сноудън не е бил достоен Американец и човек по твоята логика така ли? Човекът разкрил за пълен контрол на информацията в цял свят на всеки един субект, без значение дали е Демократ или Нацист. Той не искаше ли същото за САЩ? Или викаш то това е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 17 минути
До: sssaaa .Ще ти помогна с правилния отговор, щото гледам,че си запецнал в опорките: В Русия все още има достойни хора, които за разлика от вас, копейкаджиите, обичат Русия , а не самодържеца, и са готови на всичко, за да я видят освободена от игото му и от престъпната олигархична клика около него.Най-вероятно са идеалисти-наивници, историята нееднократно е доказала,че нормална Русия не може да съществува, но все пак са достойни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 45 минути
Убийството му, макар и некадърно и нескопосано изпълнено, е нормално действия, след оглушките на Германия на молбите на Путин да предаде убиеца на руските правораздавателни органи. Съвсем рутинно нещо в света на органите, занимаващи се с държавната сигурност, като ФСБ, е да вземат правораздаването в свои ръце. Това правят повечето уважаващи себе си държави и техните органи и служби в света. Напоследък сме преки свидетели на действия на израелските такива, знаем и американските как действат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Tikva007
преди 52 минути
*Вадим Красиков, който излежаваше присъда за убийство на чеенски опозиционер в Берлин.* - Под *чеенски опозиционер* вероятно г-ца Петкова има предвид чеченско-грузинския бандит и терорист Зелихман Хонгошвили, командвал терористични банди в Ингушетия и Чечня и отговорен за смъртта на над 100 руски военни и полицаи, както и причастен към редица терористични актове на територията на РФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 час
Защо никъде не се отрази по Демократичните и обективни медии как Байдън се е качил в самолета и е казал че е готов да тръгват със самолета, след като са били освободени затворниците от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
2957innocent
преди 1 час
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:---- https://use.my/arctik
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
sssaaa
преди 1 час
Хяхя. Освободените в САЩ искат да се върнат в Родината си -Русия, а не да стоят в НаркоАмериката, защо ли? Може би защото осъзнават съдбата си, както и това че биха били много полезни, като свободни граждани в Русия. Иначе стана ясно, че Германия слуша каквото им заповядат господарите им от ФАЩ. Жалка история на Американска Демокрация. Още по-малко е защо не казаха как ФАЩ убедиха Германия за тази сделка? Всичко това става с натиск, а не по Демократичен път. Ето така действа сегашната Демокрация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още